‘Mijn woonplezier is heel erg veranderd’

Marc, Meike, Indy en Zoë

Marc had de wens om de stad uit te gaan en verruilde na tien jaar samen met zijn gezin een nieuwbouwhuis in Amsterdam IJburg voor een nieuwbouwhuis in Muiden. Vorig jaar april kregen ze de sleutel. “Wat ons aansprak aan deze wijk is de diversiteit. De woningen zijn heel gevarieerd. Maar er is ook samenhang. Ik wist dit gaat een hele mooie wijk worden.”

Ze hadden geen concrete plannen om te verhuizen, maar tijdens een tocht op zijn sportfiets zag Marc een aankondiging voor een nieuwbouwwijk op het terrein van de voormalige kruidfabriek in Muiden. Het terrein was al een jaar of vijftig niet in gebruik en de locatie lag er verwilderd bij. Marc zag wel in dat het een mooie locatie was en het zette hem aan het denken. Zou het niet heerlijk zijn om meer ruimte te hebben en een eigen muziekkamer? Maar twijfel was er ook. Want hoe zat het met de bereikbaarheid van Amsterdam vanaf deze nieuwbouwlocatie aan de rand van Muiden?

Niet tippen aan deze plek

De aankondiging voor het nieuwe woongebied de Krijgsman in Muiden gaf in ieder geval de aanzet om op zoek te gaan naar een ander, groter huis. Marc en zijn vrouw Meike keken een jaar lang rond in Amsterdam: zowel in Noord als West. Maar niets kon tippen aan deze nieuwbouwwijk in Muiden. “We hebben veel gezien in dat jaar, maar kwamen toch weer hier terecht. Het is zo’n mooie plek en je krijgt hier zoveel voor je geld.”

Op inschrijving

Alle woningen in fase 1 waren verkocht of onder optie toen Marc en Meike besloten om alsnog voor Muiden te gaan. Hun droomhuis kwam toch binnen bereik toen één van de potentiële kopers – die een optie had genomen op een nieuwbouwhuis aan Het Park in de vestingstad – afhaakte. Deze nieuwbouwwijk was toen nog niet zo bekend en populair als tijdens de tweede fase van het project. “We hebben enorm veel geluk gehad. We hebben ons huis in IJburg goed kunnen verkopen en dit gaf ons de mogelijkheid om hier in te stappen.”

Modern-klassiek

Dat ze wederom kozen voor een nieuwbouwhuis heeft te maken wat Marc de gemakken van nieuwbouw noemt. Elektra, water en andere zaken zijn nieuw en op orde. Het mooie is ook dat ze het nieuwbouwhuis helemaal naar eigen inzicht konden indelen. “We konden veel wensen aangeven. Het belangrijkste vinden we toch de sfeer van het huis. De huizen zijn hier heel gevarieerd en hebben iets modern-klassieks.”

Nieuwe buren

Verder is het meegenomen dat het huis goed geïsoleerd is. Ze hebben geen geluidsoverlast en voor de omvang van het huis een lage energierekening. De vier zonnepanelen op het dak helpen daarbij en hij en Meike overwegen om er een aantal bij te plaatsen. Marc vindt het ook het benoemen waard dat, net als eerder in de nieuwbouwwijk op IJburg, alle buren nieuw zijn en daardoor is er sprake van saamhorigheid. “Je bouwt samen iets op, omdat je er allemaal tegelijkertijd komt wonen. Je start met zijn allen.”

Favoriete plek

Op de vraag wat zijn favoriete plek is in huis, klinkt eerst een lach. Het is best lastig om een keuze te maken. Maar als hij dan toch moet kiezen dan noemt Marc in de eerste plaats de open haard. Om vervolgens te zeggen dat hij ook graag aan de bar en aan de grote tafel zit. En niet te vergeten de tuin. Die is weliswaar niet heel groot, maar wel optimaal benut met veel groen, meerdere zithoekjes en tegen de schutting met de wind meebewegend bamboe.

Afstand naar de stad

Ze wonen niet langer is de stad, maar het leven van Marc en zijn gezin is niet sterk veranderd als het gaat om de activiteiten die ze ondernemen. Als ze willen zijn ze zo in Amsterdam. Marc schat dat ze tien minuten langer onderweg zijn om op Amsterdam CS te komen in vergelijking met de periode dat ze op IJburg woonden. Ze gaan nog net zo vaak uit eten of naar een concert. De extra reistijd vormt geen belemmering. “Ik vind het hier een hele fijne plek. De wijk is ruim opgezet en de kinderen kunnen hier heerlijk buiten spelen. Het is nog altijd dicht bij de stad, maar ik kom hier echt tot rust. Mijn woonplezier is kortom heel erg veranderd. Ik kom erg graag thuis.”

Meer informatie: