De bouw gaat door, maar hier en daar wat langzamer

Bouwers, ontwikkelaars, financieel adviseurs, notarissen en nieuwbouwmakelaars zetten alles op alles om de dienstverlening richting kopers van een nieuwbouwhuis te kunnen blijven uitvoeren. De bouw is niet stilgevallen, ook al kan er op sommige plekken wel sprake zijn van enige vertraging. Alle betrokken partijen nemen maatregelen om een verdere verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. “Iedereen is alert. Het gaat misschien iets langzamer, maar de bouw gaat door”, zegt gebieds- en projectontwikkelaar AM.

Bedrijven handelen zoveel mogelijk zaken online of via de telefoon af. Zoals voorgeschreven werken medewerkers zoveel mogelijk vanuit huis. Ook op de bouwplaats houden bouwers en ontwikkelaars zich aan de richtlijnen van het RIVM. Aannemers hebben op grote schaal preventieve maatregelen getroffen om hun personeel zo veilig mogelijk door te kunnen laten werken. Denk in dat verband aan individueel vervoer in plaats van busjes, extra bouwketen op de bouwplaats zodat tijdens pauzes minder mensen in dezelfde ruimte aanwezig zijn, langere pauzes, werken in meerdere ploegen en dergelijke. VORM Ontwikkeling schrijft bijvoorbeeld op de eigen website dat de bezetting op bouwplaatsen met meerdere uitvoerders en werkvoorbereiders zo minimaal mogelijk wordt gehouden. “We doen er bij VORM alles aan om te kunnen blijven werken, maar in deze onzekere periode kunnen we geen beloftes doen met betrekking tot de bouwplanning.”

De werkzaamheden gaan door

Ook ABB meldt dat het maatregelen heeft genomen. Kantoormedewerkers werken zoveel mogelijk vanuit huis, maar zijn wel bereikbaar via de telefoon of via e-mail. “Voor de bouwplaatsen zijn tevens maatregelen getroffen. Alle collega’s met klachten blijven thuis en de voorschriften vanuit het RIVM worden strikt nageleefd. Maar ook hier ligt het werk niet stil. De werkzaamheden gaan door, zij het met aangepaste regelingen.”

Kijkdagen

Bouwers en ontwikkelaars hebben kijkdagen op de bouwplaats en andere events afgelast. ABB meldt dat het alle bijeenkomsten en beurzen opgeschort. Kopers ontvangen een bericht van ABB wat de maatregelen die genomen moeten worden voor hen kunnen betekenen.

Creatief

Alle partijen zetten zich in om de continuïteit van het bouwproces zoveel mogelijk te borgen. Ook financieel adviseurs en banken zetten zich hiervoor in. Net als nieuwbouwmakelaars. Sommigen komen met creatieve ideeën om de consument toch goed te kunnen informeren over nieuwbouwprojecten. Edwin Brockhoff van het gelijknamige makelaarskantoor in Amstelveen reed dinsdag 17 maart met een 360 graden camera bovenop zijn auto langs een nieuwbouwproject in Muiden dat in de verkoop gaat. “Er wordt veel gebouwd en we willen dit aan de consument laten zien. Zij kunnen nu vanuit de luie stoel kennis nemen van de projecten.”

De interesse voor een nieuwbouwhuis blijft

De makelaar uit Amstelveen krijgt veel vragen van consumenten die een huis hebben gekocht en zich onzeker voelen over de ontstane situatie. Het zijn spannende tijden, volgens Edwin Brockhoff. Hij verwacht dat de interesse om een nieuwbouwhuis te kopen ondanks de crisis sterk zal zijn. “Er zijn lange wachtlijsten van mensen die een goed nieuwbouwhuis willen kopen. En we weten uit ervaring van vorige crises dat sommige consumenten de beslissing om een huis te kopen even uitstelden, maar dat de vraag snel weer opveerde.”

Kijk eerst online

Ontwikkelaars, bouwers, nieuwbouwmakelaars en andere betrokkenen informeren consumenten zoveel mogelijk online over de maatregelen die ze hebben genomen om het coronavirus te helpen beteugelen en de gevolgen die dat kan hebben voor de dienstverlening en het bouwproces. Veel afspraken worden ook digitaal afgehandeld. VORM schrijft op de website: “VORM Sales & Finance in Oud-Beijerland blijft voor u bereikbaar. Wij benadrukken dat alle afspraken digitaal plaatsvinden, om risico’s op besmetting te voorkomen.”

Meer informatie: