‘We delen de huur om hier te kunnen wonen’

Corwin en Laura

Het is de eerste keer dat ze hun nieuwbouwappartement te zien krijgen. Over een maand of twee á drie krijgen ze de sleutel. Tijdens de open dag hebben ze vast de mogelijkheid om een kijkje nemen, wat dingen op te meten en te bedenken hoe ze het willen gaan inrichten. Het huurappartement aan de Wibautstraat in Amsterdam noemen ze een match made in heaven. “In dit prijssegment is bijna niets te vinden in Amsterdam.”

Corwin en Laura zijn geen stel, maar gaan wel samenwonen. Ze gaan de huurlasten en servicekosten delen van een nieuwbouwappartement in Amsterdam-Oost en dat betekent dat ze ook samen gebruik maken van de huiskamer, de badkamer, het toilet en de bergruimte van hun appartement.  Ze hebben ieder een eigen slaapkamer. “Neem jij straks de grootste slaapkamer maar”, zegt Laura (28) tegen Corwin (27). Hij was immers de eerste die zich inschreef voor dit project met 162 vrije sector huurwoningen. Corwin maakte via facebook bekend aan zijn vriendenkring dat hij een maatje zocht om woonruimte en de kosten te delen. “Dus straks zijn we roomies.”

Floor

De verhuurder van het appartementengebouw Floor maakt het mogelijk om een vriendenappartement te huren. Beide huurders moeten dan wel een eigen inkomen hebben. Ze zijn gelijkwaardige huurders van het appartement. Dit Friendsconcept maakt het betaalbaar om in Amsterdam te kunnen wonen. “Alleen had ik dit nooit kunnen betalen”, zegt Laura.

Aantrekkingskracht

Amsterdam is de plek om te wonen volgens de twee young professionals. En nu krijgen ze de kans. Corwin woont nu nog in Utrecht. “Een leuke stad, maar er is voor mensen van mijn leeftijd niet veel  te beleven.” Ook Laura voelde de aantrekkingskracht van Amsterdam. En ze is blij om haar oude woonruimte te verruilen voor iets nieuws. “Ik woon nu in een kelder waar het raam niet open kan. Er is lekkage. Het is gehorig. Ik was van de oude huizen, maar daar ben ik wel van teruggekomen. Ik vind het heel fijn dat dit nieuwbouw is.”

Fantastische keuken

Het meest blij is het tweetal met de keuken in hun nieuwbouwappartement: deze is voorzien van inbouwapparatuur zoals een kookplaat, afzuigkap, magnetron, koel- en vrieskast en een vaatwasser. Terwijl ze tegen het stenen aanrechtblad leunen, zetten ze uiteen hoe de huiskamer over een paar maanden ingedeeld zou kunnen worden. Corwin schuift een platte doos opzij die op de grond ligt, richting de plek waar straks de eettafel komt te staan. “En dan zetten we daar het tv-meubel, twee stoeltjes en de bank.”

Uitzicht

Laura en Corwin moeten nog heel even geduld hebben. Het appartementencomplex in het voormalige gebouw van de Hogeschool van Amsterdam is in het eerste kwartaal van 2018 gereed. Ze krijgen twee weken voordat hun appartement klaar is bericht dat het bijna zover is. Ze kijken blij, zien zichzelf hier al wonen en prijzen het uitzicht vanaf de vierde verdieping. “Het is verdiend dat wij dit hebben gekregen”, zegt Corwin. Het was volgens de twintiger behoorlijk stressvol om alles rond te krijgen. Veel formulieren moesten er worden ingevuld en veel bijbehorende stukken meegeleverd. Er ging een behoorlijk traject vooraf aan het moment dat hij hoorde dat hij de gelukkige was. “En nu staan we hier.”

Meer informatie: