Bubbels bij start bouw, maar niet op de bouwplaats

Start bouw is een officieel moment waarbij de nieuwe bewoners op de bouwplaats elkaar ontmoeten en het glas heffen met de ontwikkelaar, bouwer en andere betrokkenen. Maar hoe doe je dat in een periode als fysiek ontmoeten niet of slechts mondjesmaat mogelijk is vanwege de coronamaatregelen? Gebieds- en vastgoedontwikkelaar VanWonen maakt er een digitaal feestje van. Voor alle start bouw momenten is gekozen om op locatie de officiële handeling en de interviews op film vast te leggen. De film wordt later vertoond aan toekomstige bewoners via een virtueel ontmoeten.

De kopers van een nieuwbouwhuis in het Gelderse Heerde bijvoorbeeld kregen een fles bubbels en twee champagneglazen thuisbezorgd zodat ze samen met VanWonen en hun nieuwe buren online konden klinken en toch het officiële moment via een compilatie konden meemaken.  “De kopers waren enthousiast over de start bouw op afstand, omdat er toch ruimte was voor ontmoeten en er op een feestelijke manier aandacht was voor het moment”, Miranda Venekamp-Brandt, Directeur Marketing Verkoop & Verhuur bij VanWonen.

Miranda Venekamp-Brandt: “Dankzij de inzet van Teams was het toch mogelijk om informatie te delen met de kopers en er een feestje van te maken.”

Toch een feestje

Proost klinkt het online vanuit verschillende huiskamers,en op het VanWonen kantoor. Eén familie is toch naar de plek waar gebouwd gaat worden gelopen met de fles bubbels om voor het bouwbord een foto te nemen terwijl ze proosten. “We hebben alle kopers een foto laten maken van het moment dat ze gingen toosten en daar hebben we een collage van gemaakt”, vertelt Miranda Venekamp-Brandt. Het was even zoeken voor de gebieds- en vastgoedontwikkelaar – met alle beperkende regels vanwege corona – hoe ze het traditionele start bouw moment moesten vormgeven.  “Dankzij de inzet van Teams was het toch mogelijk om informatie te delen met de kopers en er een feestje van te maken.”

Heerderhof

Op 11 juni 2020 begon de bouw van de 34 energiezuinige woningen in het Gelderse dorp en eind dit jaar of in het eerste kwartaal van 2021 zijn de huizen gereed. Tijdens de start van de bouwhandelingen vertelt VanWonen, de bouwer en vaak ook de lokale wethouder over de bouwplannen. Wethouder Jan Berkhoff van de gemeente Heerde zei op een voor de bewoners opgenomen video dat het moment is gekomen dat ze weer vooruit kunnen kijken. De scholen zijn weer open en er is iets te vieren is: de start bouw van de woningen in Heerderhof. “Door de inzet van video en de mogelijkheid dat de bewoners online met elkaar kunnen proosten, willen we een gevoel van betrokkenheid bij de bouw creëren”, zegt Miranda Venekamp-Brandt.

Het pakket met bubbels voor de toekomstige bewoners

Nog meer onlinefeestjes

Ook op een stuk of zes andere bouwlocaties heeft VanWonen gekozen voor deze online oplossing. Fysiek ontmoeten is immers (even) niet mogelijk op het moment dat de bouw van start ging. Ook die kopers kregen een doos met een fles bubbels en twee champagneglazen thuisgestuurd. Het is nog niet duidelijk hoe het na de zomer zal zijn en of het dan weer wel mogelijk is om toekomstige bewoners naar de bouwplaats te laten komen. Ook al zijn de coronamaatregelen al minder streng geworden. “Als het kan dan zoeken we met de toekomstige bewoners toch weer het persoonlijke contact op. Dat heeft onze voorkeur, zeker op het moment start bouw. Ik verwacht en hoop dat dit in september weer kan. Online gaan nieuwe buren toch minder snel echt met elkaar in gesprek als ze elkaar nog niet kennen. ”

Versnelde digitalisering

Toch is Miranda Venekamp-Brandt blij met de extra ervaring die het bedrijf heeft opgedaan met digitale communicatie en dienstverlening. Door corona heeft de digitalisering versneld zijn intrede gedaan als het gaat om vergaderen en informatievoorziening aan potentiële kopers. “Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan online Webinars bij start verkoop. Dat zullen we digitaal blijven doen.”

Foto boven: Jasja Scholtens van VanWonen proost met de nieuwe bewoners van Hof van Breezicht in Zwolle

Meer informatie: