De aanloop naar de oplevering

Het einde van de bouw is in zicht! Eindelijk, na maandenlang bouwen komt de oplevering steeds dichterbij. Voordat de definitieve oplevering plaatsvindt, organiseert de aannemer (vaak) een inmeetdag en in sommige gevallen is er ook nog sprake van een zogenaamde ‘vooroplevering’.

Inmeetdag

Op deze dag kunt u als toekomstige bewoner, eventueel samen met leveranciers, alle maten opmeten. Denk bijvoorbeeld aan het inmeten van kozijnen voor het bestellen van gordijnen en/of zonweringen of het bestellen van de vloer. Heeft u al bepaalde meubels op het oog? Dan is dit ook een mooi moment om te bekijken op welke manier deze passen binnen de ruimtes.  

Keuken en sanitair

Ongeveer twee maanden voor oplevering van de woning, zal de keukenleverancier bij het nieuwbouwhuis langskomen om de exacte maten op te nemen. Deze exacte maatvoering is nodig om de keuken definitief te kunnen bestellen, en om te controleren of de benodigde aansluitingen (stopcontacten of water) aanwezig zijn. Het sanitair wordt in principe kant-en-klaar opgeleverd. Indien u ervoor hebt gekozen zelf het sanitair te laten plaatsen, kan de door u geselecteerde partij aansluiten bij het afgesproken inmeetmoment.

Zelf meten

Naast de keuken en de badkamer zullen er ook een aantal zaken zijn die u zelf wilt opmeten om bijvoorbeeld te bepalen of en hoe bepaalde meubels geplaatst kunnen worden. Of de exacte afmetingen die nodig zijn voor de vloer. U wilt waarschijnlijk ook op tijd raambekleding bestellen en heeft daarvoor de juiste maten van de kozijnen nodig. Onderstaand geven we u enkele handige tips die het meten makkelijker maken.

1. Goede voorbereiding
Blindelings ter plekke van alles gaan opmeten en dan er van uitgaan dat je alles wel hebt is een veelgemaakte fout die bovendien ook nog extra tijd kost. Maak vooraf een duidelijk invulformulier met alle maten die u graag wilt weten, het is handig om daarbij ook meteen onderscheid te maken tussen breedte en hoogte zodat u deze later niet door elkaar kunt halen. Op deze manier voorkomt u ook dat u achteraf toch nog bepaalde getallen mist. Weet wat u meet!

2. Het juiste materiaal
Aan een paar post-its heeft u hier niet voldoende. Zorg voor een mooi groot formaat kladblok (of digitaal overzicht), waar je makkelijk een globale schets van de ruimtes op kwijt kan. Gebruik bij papier een potlood in plaats van een pen, zo kan je foutjes makkelijk corrigeren en blijft het goed leesbaar.

3. Stel tijdig leverancier(s) op de hoogte
Zo kunnen zij in hun agenda rekening houden met de ingeplande inmeetdag.

4. Wacht met het opmeten van de kozijnen tot ze helemaal klaar zijn
Het zou zonde zijn als de bestelde raambekleding uiteindelijk niet blijkt te passen. Houd bij kiepramen ook rekening met de bediening van het raam zodat de raambekleding mooi past.

Voorzieningen

U zou het in alle drukte rondom de bouw en indeling van uw woning misschien bijna vergeten: de aanmelding voor de nutsvoorzieningen en telefonie/internet/tv. In sommige gevallen kunt u uw abonnement voor telefonie/internet/tv overzetten, dit is afhankelijk van het postcodegebied.

Nutsvoorzieningen
U dient de woning aan te melden bij de leveranciers voor de nutsvoorzieningen: elektriciteit en water. Waterafname is regiogebonden en dient afgesloten te worden bij een lokaal waterbedrijf. Bekijk het volledige overzicht van alle Nederlandse waterbedrijven op de website van de Vereniging van Waterbedrijven. Voor elektra heeft u de vrije keuze in leveranciers. Op het opleverformulier vindt u de meterstand die u door kunt geven aan de nieuwe leverancier.

Internet/televisie/telefonie
U kunt zich aanmelden bij een provider naar keuze. Houdt er rekening mee dat de aansluiting vaak pas kort voor oplevering aangemeld wordt waardoor het kan zijn dat het adres nog niet bij de provider bekend is.

Vooroplevering

Het is niet verplicht en heeft ook geen juridische status, maar het gebeurt wel vaak: een vooroplevering. Net als bij de oplevering loopt u tijdens de vooroplevering (eventueel met de bouwer of ontwikkelaar) door het huis om tekortkomingen op te nemen. Deze gebreken worden in een vooropleverlijst genoteerd. De vooroplevering vindt meestal ongeveer twee weken vóór de echte oplevering plaats.

Het voordeel van een vooroplevering is dat eventuele gebreken in een eerder stadium worden ontdekt en wellicht al vóór de echte oplevering worden opgelost. Nadeel is dat het huis meestal nog niet helemaal klaar is, waardoor de controle gebrekkig kan zijn. Daarnaast kan er verwarring ontstaan over de status van de vooroplevering. Weet in elk geval dat de vooroplevering géén juridische status heeft. U bent als koper niet eens verplicht erbij aanwezig te zijn. Bent u er wel bij, dan hoeft u nog op dit moment nog niks te ondertekenen. Dat gebeurt allemaal pas bij de officiële oplevering.

Is het verstandig om een bouwkundige mee te nemen?

Bij een vooroplevering is dit niet nodig. De woning is in de meeste gevallen ook nog niet helemaal klaar. Tijdens de daadwerkelijke oplevering, wanneer de woning echt klaar is, kunt u er wel voor kiezen om een bouwkundige te laten meelopen. Dit wordt een opleveringskeuring genoemd. Je kunt bijvoorbeeld een bouwkundige inschakelen van Vereniging Eigen Huis die onafhankelijk de keuring voor zijn/haar rekening neemt tijdens het oplevermoment.

Tip: neem tijdens de vooroplevering de meer- en minderwerklijst mee zodat u kunt controleren of deze (naar wens) zijn uitgevoerd.

Inmeetdag & vooroplevering succesvol afgerond?

Dan is het nu nog maar heel even wachten tot de daadwerkelijke oplevering en de sleuteloverdracht. Vanaf dan kunt u volop aan de slag en genieten van uw nieuwe woning. Zet alvast een lekkere fles bubbels koud om het te vieren.

Meer informatie