De beste vloeren voor vloerverwarming

Vloerverwarming-vloer

Een nieuwbouwhuis is een leeg canvas dat je compleet naar eigen smaak kan invullen. Een vloer is hierbij een belangrijke sfeermaker. Maar welke vloeren zijn geschikt bij vloerverwarming? In dit artikel lees je adviezen over de keuze voor de beste vloer.

Beste vloeren met vloerverwarming

Steeds vaker hebben nieuwbouwhuizen vloerverwarming. Dat heeft invloed op de vloerkeuze. De vloer moet de warmte goed kunnen doorlaten, daarom zijn niet alle vloeren even geschikt. Vraag daarom altijd bij de leverancier of de vloer geschikt is voor jouw nieuwbouwwoning. De meest geschikte opties volgens vloerspecialisten vind je hieronder:

Tegels

• Stenen-, tegel- en betonvloeren met vloerverwarming

Door de lage warmteweerstand en de hoge geleidbaarheid, zijn deze vloersoorten het beste te combineren met dit type verwarming. De warmte is snel voelbaar is en het materiaal houdt de warmte goed vast. Kies jij voor dit type vloer? Laat je goed informeren over jouw specifieke vloerkeuze bij een specialist.

pvc-vloer

• Vinyl en PVC-vloeren met vloerverwarming

Dit type vloer is relatief dun. De warmte komt er dus gemakkelijk doorheen. Echter, niet elke vinyl vloer is geschikt. Het moet een maximale thermische weerstand van 0,15 m² K/W hebben. Bij een hogere weerstand, kunnen er lelijke plekken ontstaan. Om die reden wordt vinyl vaak niet aangeraden in ruimtes met een hoog warmteverlies. Overleg altijd met een specialist over de juiste vloer.

Tapijt

• Tapijt (mits niet te dik) met vloerverwarming

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan tapijt in combinatie met vloerverwarming. Er zijn wel een aantal punten om rekening mee te houden. Zo moet het tapijt antistatisch zijn, met een maximale thermische weerstand van 0,17 m² K/W. Het tapijt en de ondervloer mogen de warmte niet blokkeren, daarom zijn hoogpolige tapijten of met een foamlaag niet geschikt. Tot slot moet het tapijt volledig op de ondervloer worden verlijmd. Laat je ook bij deze vloersoort goed informeren over de mogelijkheden.

Laminaat

• Laminaat met vloerverwarming

Ook laminaat is tegenwoordig steeds vaker geschikt. Sterker nog, er zijn laminaatvloeren speciaal voor vloerverwarming. Bij laminaat moet je rekening houden met de dikte van de plank, de warmtegeleiding en de juiste (of geen) ondervloer. Zorg dat je je goed laat informeren of het laminaat geschikt is voor vloerverwarming.

Bouwvocht en egalisatie

Voordat dat je de vloer plaatst of laat plaatsen, is het belangrijk dat het bouwvocht uit het nieuwbouwhuis is weggetrokken. Hier schreven wij al een compleet artikel over. Daarnaast wil je scheuren in de vloer voorkomen. Het opstookprotocol helpt je om dit te voorkomen. Lees er meer over in dit artikel.

Meer informatie

Wat vloerverwarming anders maakt
Vloerverwarming en wandverwarming
Vloerspecialist over vloeren en verwarming