Maak uw nieuwbouwhuis slim (-mer)

Waarom zou u van uw nieuwbouwhuis niet meteen een slim huis maken? Regel de verlichting, ventilatie, verwarming en allerlei andere zaken in en rond de woning met één simpele app op uw smartphone. Dat is de toekomst en anno nu ook al mogelijk, verklaart Paul Markesteijn van ABB. Over Busch-free@home® zegt hij dat ABB‘s dochteronderneming Busch-Jaeger ervoor wil zorgen dat een woning slimmer, veiliger en comfortabeler wordt. De mogelijkheden met het smarter home systeem zijn legio en er komen steeds meer toepassingen bij.

Stap één bij huisautomatisering is de woning smarthome ready maken. Dit kan door de toevoeging van een 0-draad in de bestaande installatie. Een slimme schakelaar zorgt voor de rest. De slimme schakelaar van Busch-Jaeger wordt steeds weer voorzien van de nieuwste technologie. Bedienen via de smartphone is al jaren beschikbaar, maar ondertussen is de slimme schakelaar ook voorzien van een mesh-netwerk. Dit zorgt voor een stabiel wireless netwerk tussen de schakelaars onderling. Daarnaast is het slim volgens Paul Markesteijn om een verbinding te leggen tussen de rookmelder in de hal en de meterkast, zodat ook de rookmelder onderdeel wordt door het System Access Point. U kunt bijvoorbeeld instellen dat de lichten aangaan zodra het rookalarm afgaat in de woning. “Zo kunnen consumenten regelen dat de verlichting naar de voordeur vanzelf aanspringt als er in huis brand wordt gedetecteerd, zodat ze snel de weg naar buiten kunnen vinden.”

Scenario’s

De besturing van de huisautomatisering kan met een app op uw smartphone of tablet. Wat u combineert is aan u. Alleen de verlichting in de verschillende kamers in huis of veel meer: de gordijnen, de toegangscontrole, intercom, verwarming, een weerstation, huishoudelijke apparatuur zoals de wasmachine, ventilatie of afzuigsysteem of zelfs de beveiliging aan de buitenkant van de woning. Het is mogelijk om scenario’s of scènes in uw smartphone te programmeren zodat u met een simpele handeling het programma in gang zet. De kracht van dit systeem is volgens de business developer dat het allemaal met elkaar verbonden wordt. Het is een totaaltoepassing waarbij u met slechts één knop iets in gang zet of een reeks van dingen.

Een paar voorbeelden

Wat er zoal mogelijk is: u kunt bijvoorbeeld aangeven in de app dat de lichten in huis uitgaan, zodra u het huis verlaat . Of u zet de vakantiesimulator aan zodat het lijkt of u thuis bent, omdat op een bepaald moment de gordijnen dicht gaan en de lichten aangaan. En over inbraakpreventie gesproken. Het is zelfs mogelijk om het geluid van een blaffende hond te laten klinken vanuit een Sonos speaker, zodra er iemand voor de deur staat en aanbelt als u niet thuis bent. Het Busch-free@home® systeem kan gekoppeld worden aan het draadloze home systeem van Sonos.

Energiezuinig

Nieuwbouwhuizen zijn energiezuinig. Een goede isolatie in combinatie met een warmtepomp of ander energiezuinig systeem helpt om de energierekening laag te houden. “Door de energietransitie die nu volop aan de gang is, kan er gedurende de dag een overschot of juist schaarste ontstaan op de energiemarkt. Dit zal effect hebben op de energieprijs. De gebruiker wil natuurlijk het liefst energie gebruiken als de prijs het laagst is. Hierdoor ontstaat er behoefte aan slimme huishoudelijke apparaten. Denk daarbij aan een vaatwasser, wasmachine en droger. Als deze in verbinding staan met een het System Access Point van Busch-Jaeger kunt u dit in de gaten houden. We zijn het nog niet gewend, maar energie gebruiken op het moment dat de energie beschikbaar is komt steeds dichterbij. Dit is pas duurzaam.”

Temperatuursensor

Ook kan het systeem helpen bij het omlaag brengen van de temperatuur in uw woning tijdens zomerse dagen. Door een verbinding te maken tussen de zonwering en de temperatuur binnen en buiten de woning, ontstaat de mogelijkheid om slim samen te gaan werken. Een hoge temperatuur buiten en het sluiten van de gordijnen draagt bij aan een lagere temperatuur in de woning. “Het is mogelijk om steeds meer zaken op elkaar aan te sluiten in de woning. Dat maakt het heel comfortabel.” Volgens Markesteijn komt er geen eind aan de mogelijkheden met het systeem en hij denkt dat ook het aansturen door spraak een grote rol gaat spelen. Op dit moment zou één op de drie consumenten gebruik willen gaan maken van spraak om huisautomatisering aan te sturen.

Senioren

Het is een systeem voor jong en oud en voor iedereen op een eigen manier in te stellen. Het kan senioren helpen om langer thuis te blijven wonen. Paul Markesteijn geeft een paar voorbeelden. Ouderen die niet meer zo snel ter been zijn kunnen zodra de voordeurbel gaat via de mobiel zien wie er voor de deur staat en tegen die persoon praten. En zelfs met de telefoon de deur openen. Of met één druk op de knop gaan de lichten in huis aan als een bewoner ’s nachts geluid hoort vanuit bed en het niet vertrouwt. Markesteijn noemt het een paniekfunctie die voor iedereen handig is.

De kosten

Het systeem vraagt geen hoge investering. Het begint met het huis smarthome ready maken en één slimme schakelaar. De investering begint bij 100 euro en kan afhankelijk van de wensen van de bewoners verder oplopen. Busch-Jaeger heeft pakketten samengesteld om de projectontwikkelaar en de bewoner te begeleiden bij nieuwbouw. Het kan gaan om een comfortpakket, sfeer, veiligheid en deurcommunicatie. Niet alleen de binnenkant van je woning is slim, maar ook de buitenkant van je woning kan slim gemaakt worden. Denk hierbij aan loopverlichting, groenverlichting, dag-/nachtsturing, weersafhankelijkheid voor bijvoorbeeld zonneschermen, en meer.

Samenwerken

Wat Paul Markesteijn voor ogen staat is meer samenwerken met ontwikkelaars en bouwers op basis van co-creatie. In 2019 is in Nederland voor 1,7 miljard euro uitgegeven aan smarthome producten. “De wens is bij de consument aanwezig om hier meer mee te doen. De vraag is nu hoe we er samen met bouwbedrijven voor gaan zorgen dat de consument een woning krijgt die aan zijn of haar wensen voldoet en ook nog op een financieel aantrekkelijke manier.”

Beleven

Voor consumenten (die een nieuwbouwhuis willen gaan kopen) is het mogelijk om in Nieuwegein een bezoek te brengen aan de ABB Experience. Online kunt u zich aanmelden. Op maandagen is het centrum open voor consumenten. De rest van de week is het centrum open voor bedrijven die actief zijn in de bouw.