De slimme en duurzame Buurtbatterij

buurtbatterij

In Leidsche Rijn vindt een nieuwe, duurzame ontwikkeling plaats. De 220 woningen van het nieuwbouwproject New Roots krijgen een collectieve batterij. Het is voor het eerst dat de buurtbatterij op deze schaal wordt toegepast. Wat levert dit op voor toekomstige bewoners? Lees snel verder.

Duurzame ontwikkeling

Op het gebied van duurzaamheid en betaalbaarheid is de buurtbatterij een vernieuwende ontwikkeling. Het slimme systeem komt van de start-up iwell. De batterij zorgt ervoor dat de aangesloten woningen op een zo efficiënt mogelijke manier gebruik kunnen maken van de zonne-energie die de woningen zelf opwerken.

Slim afstemmen van energiebehoefte

Als het aanbod aan zonnestroom groter is dan het verbruikt, bewaart de batterij dit voor een ander moment. Bijvoorbeeld wanneer bewoners tegelijkertijd veel energie gebruiken, door te koken of de wasmachine aan te zetten. Op deze manier wordt tijdens piekmomenten, de energie uit de batterij geleverd en niet uit het elektriciteitsnetwerk gehaald.

Zonnepanelen, laadpalen, liften en warmtepompen werken samen. Via de batterij komt de duurzame energie op de juiste plek, op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid. Vincent Ruijter, directeur van iwell vertelt: “De juiste hoeveelheid is belangrijk, omdat we zo ons energienetwerk niet hoeven in te richten naar de piekmomenten. Dat geldt op gebouwniveau, maar ook op wijkniveau, en zelfs landelijk en op Europees niveau!” Door het slimme afstemmen van de energiebehoefte, besparen de bewoners flink op de energierekening.

Utrecht gaat voor duurzaam

Ook wethouder Klaas Verschuure is blij met het nieuwbouwproject: “Utrecht staat voor de enorme opgave om veel woningen te bouwen. Daarin trekken we samen op met onder andere de provincie en het Rijk. Kwaliteit staat daarbij voorop, want onze bewoners moeten prettig kunnen wonen”, zegt hij. “Roots toont aan dat veel van de Utrechtse ambities (circulariteit, duurzaamheid, groen, klimaatbestendig bouwen) bij elkaar gebracht kunnen worden en dat daar echt iets moois uit kan komen.”

Meer informatie