Flinke stijging verkoop nieuwbouwhuizen in het tweede kwartaal 2020

Het aantal verkochte nieuwbouwhuizen is in het tweede kwartaal van 2020 bijna met een kwart omhoog gegaan in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Hieruit valt op te maken dat de interesse van kopers niet werd afgeremd door de coronacrisis. Ook zien consumenten steeds meer de voor de voordelen van nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat het aantal transacties bijna achtduizend bedroeg in het tweede kwartaal. Ook in het eerste kwartaal was al sprake van een stijging van het aantal verkochte nieuwbouwwoningen. Daarnaast waren er meer transacties van bestaande koopwoningen in de eerste twee kwartalen, maar de groei was minder groot dan die van nieuwbouwwoningen.

“Kopers zien steeds meer de voordelen van nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw”, zegt Sander ter Beek. Volgens de directeur Marketing en Verkoop bij gebiedsontwikkelaar AM heeft nieuwbouw de afgelopen jaren het imago van niet sfeervol en niet karakteristiek van zich af weten te schudden en kiezen consumenten bewust voor nieuwbouw vanwege de hoge kwaliteitseisen, de aandacht voor duurzaamheid, de luchtkwaliteit in nieuwbouwhuizen en de gebalanceerde energiesystemen die worden geplaatst. .

Stijging prijzen nieuwbouw kleiner dan bestaande bouw

Het CBS meldt verder dat de prijs van een nieuwbouwkoopwoning in het tweede kwartaal gemiddeld 4 procent hoger lag ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Gemiddeld was een bestaande koopwoning 7,5 procent duurder dan vorig jaar.

Foto: Artist impression nieuwbouwproject Weespersluis (nabij Amsterdam)

Meer informatie: