Ook verkoop duurdere nieuwbouwhuizen trekt aan

De woningmarkt herstelt, en daarmee ook de vraag naar nieuwbouwhuizen. Maar betrof het herstel tot voor kort vooral de goedkopere nieuwbouwhuizen, nu trekt ook de vraag naar tweekappers en vrijstaande huizen weer aan. Het gaat om nieuwbouwhuizen met koopsommen tot 400.000 euro (vrij op naam).

Verkoop 15 procent hoger

Dat meldden projectontwikkelaars onlangs tijdens een bijeenkomst van branchevereniging NEPROM. De partijen toonden zich overwegend positief. Nadat de markt in 2014 al een behoorlijk herstel liet zien ten opzichte van 2013, toen de crisis op een dieptepunt was, is ook 2015 een jaar van positieve resultaten. Volgens de ontwikkelaars lag de verkoop in het eerste kwartaal van dit jaar zo’n vijftien procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2014. Illustratief voor het herstel is dat nu (dus) ook de verkoop van duurdere nieuwbouwhuizen (tot 400.000 euro, vrij op naam) opleeft.

Herstel buiten Randstad blijft achter

Het herstel in veel regio’s buiten de Randstad, en in kleinere dorpen, blijft nog achter. Toch rekent een aantal gemeenten zich al weer rijk. Naar de mening van de ontwikkelaars rekenen zij te hoge prijzen voor hun bouwgrond. Bovendien zorgt het optimisme ervoor dat het gevoel voor urgentie bij veel gemeenten terugloopt. Hierdoor dreigt de tijd tussen het ontwerpen en het op de markt brengen van nieuwbouwhuizen op te lopen.