Hoe werkt het financieringsvoorbehoud?

financieringsvoorbehoud

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning vind je in de overeenkomst de term financieringsvoorbehoud of de ontbindende voorwaarden financiering. Financieringsvoorbehoud betekent dat je het koopcontract kunt ontbinden als banken je geen hypotheek willen verstrekken voor deze woning. 

Wat is financieringsvoorbehoud?

Je vindt het artikel over de ontbindende voorwaarden o.b.v. financiering in de koop- en aannemingsovereenkomst. In dit artikel vul je na overleg met jouw adviseur de maximale hypotheeksom en de maximale hypotheeklast in die je per maand kunt (en wilt) betalen. Het gaat hier dus om de totale maandelijkse bruto kosten. Om welke hypotheek het ook gaat, je onderzoekt en weet vooraf wat je per maand gaat betalen. Let op: het gaat hier om de bruto maandlast. Dat is dus zonder de hypotheekrenteaftrek. Bij de koop van een nieuwbouwhuis heb je twee maanden de tijd om de financiering te regelen. Lukt het niet om binnen de gestelde termijn akkoord te krijgen van de geldverstrekker, dan kun je om uitstel vragen aan de verkoper. Is de termijn voor financiering verlopen, dan kan de overeenkomst vanuit de koper niet meer ontbonden worden op basis van het financieringsvoorbehoud.

Financiering niet rondkrijgen

Na het ondertekenen van de overeenkomst, heb je dus twee maanden de tijd om de financiering rond te krijgen. Als dit niet lukt vanwege tijd, dan kun je om uitstel vragen bij de verkopende partij. Als het niet lukt vanwege financiering, dan kun je de koop ontbinden.

Koop- en aannemingsovereenkomst ontbinden

Als blijkt dat je de financiering niet rond krijgt, dan kun je de overeenkomst ontbinden. Je moet dan formeel kunnen aantonen dat de hypotheekverstrekker geen hypotheek gaat verstrekken. Lange tijd had je minimaal twee afwijzingen nodig om de koop te ontbinden. Tegenwoordig is één afwijzing van een hypotheekverstrekker voldoende. Dit doe je per aangetekende brief met verzendbevestiging naar de verkopende partij. Je verstuurt de brief binnen acht dagen na het verlopen van de termijn voor vervulling van de ontbindende voorwaarden. Meer informatie over het ontbinden van de overeenkomst lees je hier.

Hypotheekofferte niet meer geldig: wat nu?

Een hypotheekofferte is beperkt geldig. Het kan dus gebeuren dat de offerte verloopt vóór het tekenen van de transportakte/leveringsakte bij de notaris. Als je de offerte niet kunt verlengen, moet je een nieuwe aanvragen. Dat is vooral vervelend als in de tussentijd de rente is gestegen en jouw maandlasten daardoor hoger uitpakken.

Je kunt dit allemaal vrij gemakkelijk voorkomen door een offerte voor een ruime (!) periode af te sluiten, ook al betekent dit eventueel een iets hogere rente. Houd in ieder geval minimaal de termijn aan die is aangegeven in de koop- en aannemingsovereenkomst als uiterlijke datum voor vervulling opschortende voorwaarden. Laat je adviseren door de partijen betrokken bij het nieuwbouwproject. Let op: eventuele extra kosten voor het verlengen of vernieuwen van de offerte zijn voor risico van de koper.

Meer informatie

Hypotheek afsluiten
Zit ik aan de koop vast als ik heb getekend?