HOUTbaar HUIS of LOFT: Circulair en duurzaam

In Scandinavische landen, Duitsland, Oostenrijk en tal van andere landen is wonen in een huis van hout heel gewoon, maar in ons land denken we al snel dat het om een vakantiewoning gaat. Toch is er veel meer mogelijk met hout. Het innovatieplatform TBI WOONlab ontwikkelde twee variaties als het gaat om houten woningen: een houten loft en een houten rijwoning. “Het gaat om een nieuwe vorm van bouwen, waarbij het draait om snelheid, duurzaamheid en circulariteit.”

Het TBI WOONlab begon aan jaar geleden met de zoektocht om ander materiaal te gebruiken dan beton. Niet om bouwen met beton helemaal los te laten, maar om iets toe te voegen. “We sluiten geen enkel bouwmateriaal uit. Het is niet zo dat TBI-ondernemingen ERA Contour, Hazenberg Bouw en Koopmans Bouwgroep volledig over gaan naar hout. We zien het als een aanvulling”, vertelt Rudy van Gurp, hoofd TBI WOONlab. “We hebben alle bouwmethodes nodig om de vraag naar woningen aan te kunnen.”

HOUTbaar LOFT

Legostenen en mecano-achtige verbindingen

Zowel de lofts als de rijwoningen die zijn ontwikkeld door het TBI WOONlab bestaan uit houten elementen die van tevoren digitaal en machinaal worden gefabriceerd. Die houten elementen zijn precies passend en dit maakt dat de bouwtijd van deze woningen en lofts op locatie weinig tijd in beslag neemt. Zo’n woning is in enkele dagen af, volgens Rudy van Gurp. “We hebben gezocht naar betaalbare en opschaalbare bouw, zodat we kunnen doorpakken. De montage van een HOUTbaar huis kan in één week gereed zijn. ”

De onderdelen zijn om de millimeter nauwkeurig gemaakt. Hij vergelijkt de elementen van de rijwoningen met reusachtige legostenen en die van de lofts met mecano-achtige verbindingen. Het gaat dan niet alleen om de woning zelf, maar ook om het interieur van de woningen. “Het hout komt uit Europese bossen, zowel Scandinavië als Duitsland.”

Pilots

Het innovatieplatform gaat samen met de drie TBI-ondernemingen pilots opstarten. Het eerste prototype van de lofts is in september gereed en de prototypes van de rijwoningen in oktober. Over de exacte kosten van deze lofts en woningen bestaat nog geen precieze duidelijkheid. Ook al menen de bouwpartners dat het om een relatief goedkope manier van bouwen gaat vanwege de seriematige bouw die stapsgewijs opgeschaald zou kunnen worden. “We moeten leren van de pilots.”

Interesse voor het concept

De interesse van potentiële opdrachtgevers is er al. Volgens Rudy van Gurp hebben verscheidene corporaties en beleggers belangstelling voor de houten rijwoningen. De houten lofts zijn in zijn optiek ook interessant voor ontwikkelaars. Een HOUTbaar HUIS en LOFT zijn overal in Nederland te plaatsen.

Rudy van Gurp (TBI WOONlab)

Circulair

Er is tijdens de ontwikkelfase van deze houten rijwoningen en lofts ook gekeken naar de restwaarde van de bouwmaterialen. De houten onderdelen zijn modulair en remontabel. Dit wil zeggen dat deze lofts en huizen na zeg dertig of veertig jaar uit elkaar gehaald kunnen worden om ze bijvoorbeeld op een andere plek weer in elkaar te zetten. Ook als er vraag is naar andere standaarden (groter of juist kleiner) dan kan dit worden aangepast om in te spelen op de behoeften van de woonconsument.

Duurzaam

Het was een beetje een gok van TBI WOONlab toen een jaar geleden het besluit viel om te onderzoeken hoe in de bouw meer gebruik gemaakt kan worden van hout naast beton. Ze wisten dat ze de juiste route te pakken hadden toen de discussie over stikstof begon te spelen. Hout is lichter dan beton en er zijn minder verkeersbewegingen nodig om de materialen op de bouwlocatie te krijgen. Volgens een bericht van de TBI-ondernemingen ERA Contour, Hazenberg Bouw en Koopmans Bouwgroep zijn de huizen stikstofneutraal en energie-positief. “We hebben geluisterd naar onze klanten en goed gekeken naar de regelgeving op Europees niveau.”

Ervaren

Consumenten kunnen komen voelen en ervaren hoe het is om niet tussen beton, maar tussen houten muren te wonen door een bezoek te brengen aan een pilotwoning. De eerste vier houten rijwoningen komen in Hengelo. De pilots zijn in beginsel nog niet bedoeld voor reguliere bewoning. “We denken er wel over om mensen te laten proefslapen in de pilotwoningen. Maar wat en hoe we het precies gaan doen, dat moeten we nog uitdokteren.”

Meer informatie: