HR-combiketel

Een HR-combiketel is een aardgasgestookte cv-ketel. HR staat voor hoog rendement. Een combiketel levert warmte voor verwarming èn voor warm tapwater.

Wat is een HR-combiketel?

Als een energiezuinig nieuwbouwhuis een aardgasgestookte cv-ketel heeft, is dat waarschijnlijk een HR-combiketel. HR staat voor hoog rendement. Een combiketel zorgt daarbij niet alleen voor verwarming, maar ook voor warm tapwater. Nieuwe HR-combiketels zijn meestal zogenoemde doorstroommodellen. Die houden geen water warm in een voorraadvat, maar verwarmen het direct. Oudere modellen, zoals een VR-ketel (verbeterd rendement) of combiketels met een voorraadvat vinden in de nieuwbouw geen toepassing meer.

Het rendement van een HR-combiketel

De warmte die vrijkomt bij verbranding van aardgas wordt in de ketel toegevoegd aan cv-water en tapwater. Daar bovenop wordt condensatiewarmte uit de rookgassen gehaald. De rookgassen zijn zover afgekoeld dat waterdamp condenseert en apart moet worden afgevoerd. Het totale rendement (rendement op onderwaarde) is daardoor meer dan 100%. Gangbaar is een rendement van 107% op onderwaarde: 96% verbrandingswarmte plus 11% condensatiewarmte.

Keurmerken

Er zijn verschillende keurmerken die aangeven of uw ketel goed is.

  • Iedere ketel heeft een CE-keurmerk. Dat is een verplicht keurmerk in de EU.
  • Het Gaskeur is een vrijwillig (onafhankelijk) keurmerk dat verder gaat dan het verplichte CE-keurmerk. Gaskeur HR-107 betekent een rendement van 107% op onderwaarde. Het Gaskeur kijkt ook naar veiligheid en schone verbrandingsgassen.
  • Sinds 2015 is OK CV een apart keurmerk dat een vakkundige en veilige installatie van uw ketel garandeert.

Aandachtspunten

  • Het rendement van uw installatie hangt ook af van het warmte-afgiftesysteem in uw huis, de isolatie van cv-leidingen en de lengte van leidingen voor warm tapwater. Ook de instellingen en de regeling van uw installatie hebben invloed op het uiteindelijke rendement.
  • Door periodiek onderhoud houdt uw ketel langer het hoge rendement. Dat betekent dus ook een besparing op de energiekosten. Bij een nieuwe HR-combiketel is eens per twee jaar onderhoud voldoende. Een onderhoudscontract hiervoor kost 50 tot 80 euro per jaar.

Meer informatie: