Hypotheek afsluiten

Om een huis te kunnen kopen, heeft u zeer waarschijnlijk een hypotheek nodig. Vraag meerdere offertes aan en let vooral op hoe lang die offertes geldig zijn. Dat is bij nieuwbouw erg belangrijk.

Meerdere hypotheekoffertes aanvragen

Nadat u heeft besloten wat voor soort hypotheek u wilt, vraagt u een offerte aan. Het is verstandig om bij meerdere partijen een offerte aan te vragen. Zo kunt u vergelijken. Het aanvragen van meerdere offertes heeft ook nog een ander voordeel: als u de financiering niet rond kunt krijgen, heeft u vaak meer dan één afwijzing nodig om het koopcontract te kunnen ontbinden. Meer informatie hierover leest u bij Vraag & antwoord: Financiën – Hoe werkt het financieringsvoorbehoud?

Geldigheidsduur belangrijk

Bij nieuwbouw kan er veel tijd zitten tussen het sluiten van het contract en de eigendomsoverdracht. Let daarom goed op de geldigheidsduur van de offerte. Na het verstrijken van de geldigheid vervalt de offerte.

Hypotheekofferte en hypotheekakte

Na het ondertekenen van de hypotheekofferte, en na acceptatie door de geldverstrekker, heeft u een overeenkomst met de financier. Of u op dat moment nog zonder kosten van de hypotheek af kunt, hangt van de voorwaarden af. Door het ondertekenen van de hypotheekakte bij de notaris krijgt u de beschikking over het geld van de hypotheek. Dit gebeurt tegelijk met de eigendomsoverdracht.

Meer informatie:

  • De site van Vereniging Eigen Huis geeft veel informatie over hypotheken, bijvoorbeeld over hypotheekvormen, voorwaarden, offertes en regelgeving, en over het afsluiten van een hypotheek.
  • Geld.nl geeft uitleg over de geldigheidsduur van de offerte.