Lage maandlasten dankzij historische lage hypotheekrente

De woningmarkt floreert. De economie groeit, er is sprake van een inhaalvraag, de huizenprijzen stijgen en steeds minder woningen staan ‘onder water’. Maar de belangrijkste aanjager is de historisch lage hypotheekrente. Die leidt immers tot fors lagere maandlasten.

Groeiend vertrouwen in woningmarkt

Een lage rente leidt tot lagere woonlasten, waardoor huizen beter betaalbaar worden. Dat jaagt het aantal verkopen en daarmee de prijzen op de woningmarkt aan. Door die stijgende prijzen staan er ook minder woningen ‘onder water’. Al met al neemt het vertrouwen in de woningmarkt toe en durven steeds meer mensen de stap te zetten om een huis te kopen.

Lagere rente, lagere woonlasten

Dat de lage rente tot fors lagere woonlasten leidt, illustreert een rekenvoorbeeld in dagblad De Telegraaf. De krant neemt een koopwoning van 250.000 euro met eenzelfde hypotheeksom als uitgangspunt. Bij een rente van 1,95 procent (10 jaar vast), zoals meerdere hypotheekverstrekkers inmiddels aanbieden, betaalt u netto slechts 235 euro per maand aan rentelasten. Begin 2012, dus nog maar vier jaar geleden, was de rente 5,02 procent (eveneens 10 jaar vast). De maandelijkse rentelasten kwamen toen uit op maar liefst 607 euro netto.

Hypotheekrente blijft laag

Door de maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) om de economie te stimuleren, lenen banken steeds goedkoper van de ECB en van elkaar. Begin maart verlaagde de ECB de rente zelfs naar 0 procent. Daardoor kunnen ook de hypotheekrentes laag blijven of nog verder dalen. Bovendien zijn er steeds meer nieuwe aanbieders op de hypotheekmarkt, wat de rente eveneens drukt. Economen verwachten in de komende tijd weinig verandering in het stimuleringsbeleid van de ECB. Het ziet er voorlopig dan ook naar uit dat de rente laag zal blijven.

Meer informatie: