Dit is het moment om een huis te kopen

Als u op zoek bent naar een huis, doet u er goed aan even tempo te maken. Dit is namelijk hét moment om een huis te kopen. De hypotheekrente is historisch laag, de prijzen beginnen te stijgen, de economie trekt aan en vanaf 1 juli kunt u weer minder lenen. Bovendien daalt de NHG-grens op 1 juli naar 245.000 euro.

Voor 1 juli: ruimere regelingen nog geldig

Als u voor 1 juli uw hypotheekofferte binnen hebt, valt u nog onder de oude, ruimere regelingen. Het bedrag dat u maximaal mag lenen (uw leenplafond), is dan nog niet verder verlaagd. Ook komt u eerder in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, omdat de grens dan nog op 265.000 euro ligt. Een hypotheek met NHG levert u een (nog) lagere rente op, en biedt u de zekerheid dat uw restschuld betaald wordt als u dit, buiten uw schuld, niet zelf kan.

Gunstig moment om huis te kopen

“Als je een vaste baan hebt en zeker vijf jaar in hetzelfde huis wilt blijven wonen, is het geen ongunstige tijd om een hypotheek af te sluiten”, zegt hoogleraar Peter Boelhouwer van de TU Delft, in NRC Handelsblad van maandag 18 mei. “De laagste hypotheekrente bij een rentevaste periode van tien jaar is momenteel 2,15 procent. Aflossen is daarmee bijna een vorm van sparen geworden.”

Huizenprijzen stijgen weer

Niet alleen de hoogleraar, ook onderzoekers van de Rabobank zijn optimistisch over de woningmarkt. Zij voorspellen in hun Kwartaalbericht woningmarkt dat de huizenmarkt voorlopig zal blijven groeien, ondanks het feit dat de diverse stimuleringsmaatregelen van de overheid inmiddels zijn afgebouwd. In 2014 stegen de huizenprijzen met 0,9 procent. Dit jaar verwachten de onderzoekers van de Rabobank een stijging van 1,5 tot 3,5 procent. In 2016 zal de prijsstijging tussen de 2 en de 4 procent liggen. Alleen een stijging van de hypotheekrente kan roet in het eten gooien, maar het ziet er niet naar uit dat dit gebeurt. “De algemene verwachting is dat de hypotheekrente de komende tijd laag zal blijven”, concludeert de krant.

Meer informatie: