Meer installaties, maar lagere energierekening

energierekening

Installaties in je nieuwbouwhuis duur? Dat is maar hoe je het bekijkt. Ze zorgen er samen met goede isolatie voor dat je een lage energierekening hebt. En vooral ook: een comfortabele en toekomstbestendige woning.

Toen de installaties voor verwarming en ventilatie van een woning nog niet meer waren dan een gasketel en een mechanische ventilatiebox, ging het wat euro’s betreft om peanuts. Een gasaansluiting? Pakweg 600 euro. Een ketel in de seriematige nieuwbouw? 1500 tot 2000 euro. Dan hield het wel op. “Een paar radiatoren erbij en je had een complete verwarmingsinstallatie”, zegt Arjen van der Meer, Manager Ontwikkeling en Prijsvorming bij BAM Energy Systems. Deze tak van het grootste bouwbedrijf van Nederland realiseert duurzame energie-installaties en exploiteert ze in sommige gevallen ook.

Vandaag de dag is dat aandeel installaties flink uitgebreid. Ga maar na: nieuwe woningen hebben in de regel een warmtepompinstallatie, de afgifte van die warmte gaat via vloerverwarming, er liggen pv-panelen op het dak en ventileren gebeurt veelal met een toestel met warmteterugwinning (wtw). Het aanleggen van luchtkanalen daarvoor vergt meer tijd en materiaal ten opzichte van ventileren via raamroosters. “Een warmtepomp kost – afhankelijk van de uitvoering – al snel zo’n 12.000 euro of meer. Voor een bodemwarmtepomp mag je daar minimaal nog 6.000 euro bijrekenen”, zegt Van der Meer. Tel hier alle bovengenoemde installaties bij op en het wordt duidelijk dat het aandeel installaties in euro’s richting het tienvoudige gaat van een ‘oude’ nieuwbouwwoning.

Hogere investering, lagere energielasten

Maar daar krijg je wat voor terug. “Kopers realiseren zich dit misschien niet direct bij het kopen van een woning, maar een aardgasloze woning met een warmtepomp en wtw is veel duurzamer”, zegt Van der Meer.
In feite krijg je een verschuiving, zo legt hij uit. Een verschuiving van een oude woning met een lagere V.O.N.-prijs en lagere hypotheeklasten maar hógere energierekening, naar een woning die weliswaar duurder is en tot hogere hypotheeklasten leidt, maar waarvan de energielasten veel lager zijn. “Onder aan de streep kan dat vergelijk heel anders uitpakken dan bij veel kopers nu misschien de beleving is.”

Bestaande woning naar nu brengen?

Stel dat je als koper een bestaande woning koopt en alle genoemde maatregelen gaat toepassen om het huis op niveau 2023 te krijgen. Wat zou dat kosten? Dat is moeilijk in te schatten, geeft Van der Meer aan. Dat ligt aan de leeftijd van de woning. Maar duidelijk is ook dat niet alle maatregelen gemakkelijk zijn in te passen in de bestaande bouw. “Als je geen vloerverwarming hebt, wordt het bijvoorbeeld lastig om warmtepompen te laten functioneren. Tenzij je hele grote radiatoren hebt, dan lukt het vaak wel. Dit heeft invloed op de energierekening”
Ook het aanleggen van balansventilatie in bestaande bouw is geen sinecure. “Het gebeurt wel, maar niet op grote schaal. Want: waar laat je de luchtkanalen”, zegt Van der Meer. Overigens zijn er voor de bestaande bouw wel ventilatiesystemen met wtw die hier slim op inspelen, zonder al deze luchtkanalen te hoeven aanleggen.

Hoge isolatiewaarde

De warmtevraag van je nieuwbouwwoning is door de hoge isolatiewaarde natuurlijk ook laag. “En je hebt goed glas”, zegt Van der Meer. “In veel projecten binnen BAM passen we drievoudig glas toe, dat nog weer beter isoleert dan HR++.”
Kortom: je koopt met alle nieuwe toegepaste technieken een toekomstbestendige, comfortabele woning met lagere energielasten. “Dat scheelt aanzienlijk, zeker in de huidige tijd.”

Meer informatie