Goed nieuws voor huizenkopers: NHG-grens blijft € 245.000

Goed nieuws voor huizenkopers: de kostengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijft dit jaar gehandhaafd op 245.000 euro. Het Waarborgfonds Eigen Woningen, de uitvoerder van de NHG, heeft hierover een akkoord bereikt met minister Blok (Wonen). Aanvankelijk zou de grens per 1 juli omlaag gaan, naar 225.000 euro.

NHG: veilig, verantwoord en voordelig

Hypotheken met NHG zijn veilig, verantwoord en voordelig. Wie een hypotheek met NHG heeft en buiten zijn schuld niet meer aan zijn hypotheekverplichtingen kan voldoen, kan terugvallen op het waarborgfonds. Daarnaast gelden voor hypotheken met NHG extra lage rentes. De handhaving van de kostengrens op 245.000 euro betekent dat meer woningen voor een hypotheek met NHG in aanmerking komen dan wanneer de grens verlaagd zou zijn.

Koopsommen tot 231.132 euro

Tot het handhaven van de huidige grens is besloten vanwege de gestegen huizenprijzen. Omdat de grens van 245.000 euro van kracht blijft, kunnen huizenkopers voor de aankoop van een woning met een koopsom tot 231.132 euro blijven profiteren van de voordelen van een lening met NHG.

Een eigen huis, bereikbaar voor veel mensen

“Een eigen huis moet bereikbaar blijven voor zo veel mogelijk mensen”, zegt Arjen Gielen, directeur van het Waarborgfonds Eigen Woningen. “De NHG is er voor mensen die geen hoog inkomen hebben, maar wel op een verantwoorde manier een woning willen kopen. Met NHG durft ook de bank de financiering aan. Daarnaast, ook niet onbelangrijk, worden de rentetarieven voor deze huizenkopers voordeliger, en hun maandlasten lager.”

Gemiddelde huizenprijs

De kostengrens werd in 2009 als crisismaatregel tijdelijk verhoogd tot 350.000 euro, om de vastlopende woningmarkt een impuls te geven. Sinds 2012 is de verruiming stapsgewijs weer afgebouwd. De verlaging naar 225.000 euro zou de laatste stap zijn geweest. Met ingang van 1 januari 2017 geldt de gemiddelde huizenprijs weer als uitgangspunt, net als voor 2009.

  • Lees het complete persbericht op de site van de Nationale Hypotheek Garantie zelf.