Vijftienhonderd bewoners telt de wijk en er komen nog meer huizen en dus ook bewoners bij. De bewoners van het eerste uur en de nieuwkomers vierden afgelopen zomer het eerste lustrum van de wijk met een festival en nog veel meer activiteiten. De onderlinge betrokkenheid is groot in Amstelkwartier. De nieuwe wijk in Amsterdam-Overamstel is veel meer dan een optelsom van huizen. De buurt bruist en borrelt. Lokale initiatieven helpen daarbij. Zo ook de komst van My Bookstore, een combinatie van café, boekhandel en werkplekken.
Placemaking heet het als bewoners en andere belanghebbenden worden betrokken bij de inrichting van de openbare ruimte. Het doel is dat we ons daardoor meer thuis voelen in de buurt wat ons – als het goed is – ook gelukkiger maakt. “We zitten hier nu bijna een jaar”, zegt Richard Nagel van My Bookstore.
Heerlijke koffie en verse humus
Toen My Bookstore de deuren opende had het ongeveer 200 boeken op voorraad (los van de online mogelijkheid om boeken te bestellen). Nu het dubbele. Dit maakt duidelijk dat de hoofdmoot van de omzet niet uit de verkoop van boeken komt. “We zijn niet echt een boekhandel zoals we elders zien met rijen boeken. We hebben ook heerlijke koffie en verse humus. Het is een mix van boekhandel en horeca.”
Evenementen en boekenclubs
Op de plek waar bezoekers boeken kunnen kopen, hun laptop open kunnen klappen om te werken, kunnen vergaderen of evenementen kunnen organiseren, leest auteur Bram de Ridder deze avond voor uit eigen werk. Er wordt muziek gemaakt en er is ruimte voor discussie. In My Bookstore zitten ruim twintig mensen. “Het is een mooi concept, dat heel goed in deze buurt past”, zegt Richard Nagel. “We merken dat we door de buurtbewoners steeds meer gebruikt worden als tweede huiskamer of buurthuis. Er vinden hier ook vergaderingen plaats van Verenigingen van Eigenaren van omliggende appartementenblokken. We hebben het idee dat we dat we goed in verbinding staan met de wijk.”
Plek voor alle leeftijden
Dat er behoefte is aan een boekhandel in combinatie met werkplek en vergaderplek komt onder andere doordat er steeds meer zzp’ers zijn die het fijn vinden om niet altijd thuis te hoeven werken. Gemiddeld genomen wonen we in de stad ook kleiner en daarmee creëren we graag ruimte buiten de deur. Een andere plek kan ook stimulerend werken. Ook gebruiken steeds meer studenten My Bookstore als studieplek. Richard Nagel en zijn collega’s willen ook meer activiteiten in gang zetten voor kinderen uit de buurt. “Voorleesmiddagen bijvoorbeeld en poppenkast voorstellingen.”
Zomer spektakel
Door zijn werk weet Richard Nagel heel goed wat er speelt in de wijk. Buurtgenoten lopen makkelijk binnen. Hij raakte ook betrokken bij de realisatie van de plannen voor de viering van het vijfjarig-bestaan van het Amstelkwartier. Het eten van de buurtbewoners aan de kade, theaterspektakel en nog veel meer. Op 22 september was er de afsluiting met een buurt barbecue. “Je ziet meer cohesie ontstaan. Mensen leren elkaar steeds beter kennen.”
Wat een fantastische plek
In de boekhandel annex ontmoetingsplek ligt een boekje dat is geschreven door een bewoonster, die precies vijf jaar geleden in het eerste blok dat gebouwd werd is komen wonen: 5 jaar Amstelkwartier, een bewonersimpressie staat er op de kaft. In het laatste hoofdstuk van de kleine bundel schrijft auteur Marieke Groen: ‘Vijf jaar bestaan we nu. De buurt van toen, een van de rafelranden van de stad, is onherkenbaar veranderd.’ En ze sluit af met: ‘Het Amstelkwartier leeft. En daar zijn wij medeverantwoordelijk voor.’
Meer informatie:
- Het Somerlustfestijn
- My Bookstore
- Start bouw Somerparck residences in Amstelkwartier Amsterdam
- Referentieprojecten in het Amstelkwartier
- Artikel in het Parool over lustrumviering in het Amstelkwartier
- Wonen: de buurt nog belangrijker dan de woning zelf
- Nodigt de stoep bij uw nieuwbouwhuis uit tot ontmoeten?
- Ook de identiteit van de plek bepaalt uw keuze