Oktober woonmaand: trends in het interieur

Oktober Interieurtrends

Nu de herfst is aangebroken gaan veel mensen nadenken over het interieur van hun woning. De focus gaat immers weer van buitenshuis naar binnenshuis. Een nieuw woonseizoen betekent ook nieuwe woontrends! Trends in het interieur zijn vaak afgeleid van grote maatschappelijke ontwikkelingen. Marije Duijn, interieurontwerper en schrijfster van Het Nieuwbouw Handboek, vertelt over de trends.

Interieurtrend 1: Bruin is het nieuwe zwart

Waar we tot voorkort veel zwarte elementen in het interieur zagen, zoals zwarte stalen deuren en zwarte keukens, zien we nu meer bruine en terracotta-achtige kleurtinten in het interieur. Bruin is minder hard dan zwart: een zachte, warme kleur die tevens een verwijzing is naar de natuur.

interieurtrend - bruin
Foto: Esther Scherpenzeel/Marije Duijn

Deze herwaardering van de natuur en veranderingen in het klimaat vormen de onderliggende thema’s voor deze trend. Vertaald naar het interieur zien we een terugkeer van het gebruik van notenhout, zoals (noten)houten keukens, meubelen en kozijnen. Je vindt de kleur ook op de muur terug. In combinatie met veel beige en wittinten ontstaat een zacht kleurenpalet met veel dieptewerking.

Interieurtrend 2: Meer elementen uit de natuur

Een opvallend verwijzing naar de natuur, zijn organische vormen. Van tafels tot aan vloerkleden en fauteuils: organische vormen zijn overal. Zelfs de prints voor op de muur nemen deze vormen aan. Deze speelse vormen zorgen voor meer verzachting in vierkante en rechthoekige ruimtes. Ook zien we veel natuurlijke materialen als hout, wol, linnen en bamboe. Een populaire trend is bijvoorbeeld het vlechtwerk in lampen of wanddecoratie.

interieurtrend - organische vormen
Foto: Esther Scherpenzeel/Marije Duijn

Op ambacht ligt ook steeds meer de nadruk. Door de coronacrisis zijn we ons meer bewust geworden van onze afhankelijkheid van andere landen. Daarom willen we weer meer zelf gaan doen en wordt het ambacht weer belangrijker. In accessoires zien we meer ambachtelijke voorwerpen, zoals vazen van ruwe materialen waarbij het lijkt alsof ze zo uit de klei zijn gekomen.

Interieurtrend 3: Meer dieptewerking in kleur op de muren

Op de muren zien we tadelakt, ofwel een betonachtig effect, in plaats van een strakke, effen kleur op de muur. Dit type effect zie je ook veel in gebouwen in landen als Marokko en vroeger in badhuizen. Het is een wolkachtig effect met verschillende kleurnuances, die veel diepte geeft aan de kleur op de muur. Dit effect kun je creëren met een speciale stukadoortechniek. Gelukkig zie je dat verfmerken ook producten aanbieden, waarmee je dit gemakkelijk zelf kunt aanbrengen.

interieurtrend - kleur
Foto: Esther Scherpenzeel/Marije Duijn

Interieurtrend 4: Kleurenboost

Door corona hebben we lange tijd thuis gezeten. Voor sommige mensen heeft dit wellicht aangevoeld als stilstand. We waren een tijdje beperkt in onze vrijheid. Als reactie op deze beperkingen zien we een ware explosie aan kleur in objecten en ruimtes. Het gevolg: drukke prints met veel verschillende kleurtinten, die symbool staan voor de vrijheid waar we weer naar verlangen. Blauw is in het bijzonder een belangrijke kleur. Deze kleur staat voor ruimte en luchtigheid.

Interieur tips voor de nieuwbouwwoning

Nieuwbouwhuizen hebben soms het imago van een woning zonder ziel. Dat hoeft helemaal niet, mits je de woning letterlijk aankleedt! Het gebruik van kleur en behang op de muren, gestoffeerde meubelen en vloerkleden zorgen voor sfeer en warmte. De akoestiek verbeter je door het toevoegen van wandpanelen. Denk eens aan een wand van kurk of houten lattenpanelen.

Meer tips?

Wil je meer interieurtips voor de nieuwbouwwoning? Marije Duijn is interieurontwerper en auteur van Het Nieuwbouw Handboek. Ze schrijft elke maand voor Bewust Nieuwbouw over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van nieuwbouw en interieur. Op haar website en in haar boek lees je alles over haar ervaringen met het nieuwbouwproces en het creëren van een persoonlijk en duurzaam interieur.

Meer informatie