Salderen: wegstrepen van opwek tegen verbruik

Zonnepanelen om te salderen

Salderen betekent dat je zelf opgewekte zonnestroom op jaarbasis mag wegstrepen tegen de stroom die je afneemt van de energiemaatschappij. Het plan is om de regeling die dit mogelijk maakt vanaf 2025 in stappen af te bouwen. Vanaf 2031 kun je dan helemaal niet meer salderen.

Je hebt zonnepanelen op je dak waarmee je in je eigen stroom voorziet? Dat is maar voor een deel waar. Van de stroom die je opwekt, gebruik je niet alles ook echt zelf. Wat je niet direct gebruikt, lever je aan het openbare elektriciteitsnet.

Bedenk: op een zonnige dag produceren zonnepanelen veel stroom en heb je zelf niet veel energie nodig voor je woning. In de winterperiode is dat andersom: dan gaat de warmtepomp draaien, maar is er minder opbrengst van de zonnepanelen.

Hoeveel zonnestroom je gemiddeld zelf gebruikt? Uit recente monitoring van onderzoeksorganisatie TNO naar energieneutrale nieuwbouwwoningen – opgeleverd in 2021 en elk voorzien van een bodemwarmtepomp en zes zonnepanelen – komt naar voren dat dit een kwart tot dertig procent is.

Zo werkt salderen

Wat je opwekt en verbruikt, is dus niet met elkaar in balans. Daarom mag je van de overheid salderen: op jaarbasis de geleverde stroom wegstrepen tegen de hoeveelheid stroom je afneemt van de energiemaatschappij.

Heb je bijvoorbeeld 3000 kWh uur geleverd gekregen en met je zonnepanelen 2000 kWh geleverd aan het net, dan betaal je alleen voor het verschil: 1000 kWh. Is de hoeveelheid stroom die je levert gróter dan wat je afneemt, dan krijg je voor dat overschot een terugleververgoeding. Hoe hoog die vergoeding is, verschilt per energiemaatschappij. Die mag dat – in alle redelijkheid – zelf bepalen.

Salderen: afbouw van de regeling

De regering wil de salderingsregeling vanaf 2025 in stappen afbouwen. In 2025 en 2026 mag je nog 64% salderen. In de jaren daarna telkens wat minder, tot 0% in 2031. Je krijgt vanaf dan voor álle aan het net geleverde zonnestroom een terugleververgoeding. Financieel pakt dat minder gunstig uit dan de huidige salderingsregeling. Bekijk hier een voorbeeldberekening van Pure Energie.

Meer zonnestroom zelf gebruiken

Opgewekte zonnestroom zoveel mogelijk zelf gebruiken, wordt door deze ontwikkeling interessanter. Daarin is nog wel wat te winnen. Een treffend voorbeeld uit de al eerdergenoemde monitoring van TNO: in de woningen werd ’s nachts het boilervat opgewarmd. Als je minder of helemaal niet meer mag salderen, is het aantrekkelijker om het boilervat overdag op te laten warmen met eigen zonnestroom, in plaats van die energie voor een lage prijs te leveren aan het elektriciteitsnet. Op die manier gaat het aandeel zonnestroom dat je zelf gebruikt omhoog en wordt bovendien het elektriciteitsnet minder belast. Denk hierbij ook aan het gebruik van de wasmachine en vaatwasser: zet ze aan wanneer de zon schijnt.

Opslag van zonnestroom

Ook interessant als het salderen stopt: het zelf opslaan van zonnestroom. Daarvoor zijn al thuisbatterijen op de markt. Daarmee kun je wat je zonnepanelen overdag opwekken, bewaren voor een later moment. Een andere veelbelovende mogelijkheid is om zonnestroom op te slaan in een elektrische auto die kan laden en ontladen (het zogeheten bi-directioneel laden). Op die manier kan de auto gaan fungeren als thuisbatterij.

Meer informatie:

*Dit artikel is aangepast op 27 januari 2023. De aanleiding hiervoor is het verloop van de behandeling van het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling in de Tweede Kamer. PvdA en GroenLinks blijken het voorstel niet te steunen. Dat is anders dan eerder werd verwacht. Deze steun is wel nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Het kan zijn dat de voorstellen worden aangepast om de benodigde meerderheid wel te krijgen.