‘Jubelton’ nog mogelijk tot eind 2014

Nog tot eind dit jaar mag u een schenking tot 100.000 euro belastingvrij ontvangen, als u dat geld aan de aankoop van een huis of de aflossing van uw hypotheek besteedt. Op 1 januari (2015) vervalt de verruiming van de vrijstelling, ook wel ‘jubelton’ genoemd.

52.000 euro belastingvrij

Toch kunt u ook dan, onder bepaalde voorwaarden, nog een behoorlijke schenking belastingvrij ontvangen: ruim 52.000 euro.

Tekenen leveringsakte voor 1 januari 2015

Om de schenking te kunnen gebruiken voor de aankoop van een nieuwbouwhuis, moet u snel zijn. De leveringsakte moet voor 1 januari 2015 bij de notaris zijn ondertekend. De resterende termijnen van uw nieuwbouwhuis mag u in 2016 betalen.

Aflossen op bestaande hypotheek

U kunt met de schenking ook een aflossing doen op de hypotheek van uw huidige huis. Ook dat moet u uiterlijk 31 december geregeld hebben. U heeft dan wel iets meer tijd om te beslissen over de aankoop van uw nieuwe huis, of om de hypotheek rond te krijgen. Dit helpt u alleen als u al een koophuis heeft.

Lobby voor handhaving ‘jubelton’

De NEPROM, de brancheorganisatie van projectontwikkelaars, heeft zich achter de schermen fors ingespannen om deze maatregel na 1 januari 2015 voort te zetten. Het kabinet bleek echter niet op andere gedachten te brengen, en ook de Tweede Kamer steunt het terugdraaien van de verruiming. De algemene opinie is dat de woningmarkt voldoende gesteund is, en weer op eigen benen moet staan nu het herstel inzet.

Belastingvrij schenken blijft mogelijk tot ruim 52.000 euro

Vanaf volgend jaar kunt u nog steeds een aanzienlijke belastingvrije schenking krijgen. Tot een bedrag van ruim 52.000 euro betaalt u geen schenkbelasting. Er geldt wel een aantal extra beperkingen. U kunt de schenking alleen nog van ouders krijgen en u moet tussen de 18 en de 40 jaar zijn.

Meer informatie