Uw huis afwerken: eerst het bouwvocht eruit

Als uw huis is opgeleverd, wilt u er zo spoedig mogelijk gaan wonen. En dus wilt u snel aan de slag met het afwerken van vloeren, wanden en plafonds. Toch kunt u daar beter mee wachten. Eerst moet het bouwvocht uw huis uit.

Nieuwbouwhuis: tot 4.000 liter vocht

Een nieuwbouwhuis wordt in fases gebouwd, waardoor de verschillende verdiepingen en muren tijdens de bouw in aanraking komen met regen en vocht. Daarnaast zit er vocht in bouwmaterialen, zoals beton. Als het huis eenmaal af is, zit veel van dit vocht nog in de wanden, vloeren en plafonds. In een gemiddeld nieuwbouwhuis gaat het om zo’n 3.000 tot 4.000 liter!

Bouwvocht verwijderen

Voordat u wilt gaan schilderen, stuken of behangen, of de vloeren leggen, moet dat vocht eruit. U wilt immers geen verf die afbladdert, schimmelplekken in uw stucwerk, gele vlekken op uw behang of vloeren die kromtrekken en loslaten.

Huis geleidelijk opwarmen

U kunt uw nieuwbouwhuis het beste laten drogen door het huis voorzichtig op te warmen. In de eerste week warmt u alle vertrekken op tot 17 graden. In de weken daarna doet u daar elke week een graadje bij, totdat de temperatuur is gestegen tot 20 graden. Een temperatuur hoger dan 20 graden heeft geen zin. U loopt dan het risico op krimpscheuren en op schade aan de constructie.

Ook belangrijk: heel goed ventileren

Behalve geleidelijk warm stoken is het verstandig uw huis – zeker in deze periode – regelmatig goed te ventileren. Zet deuren, ramen en roosters tijdens het ventileren tegelijkertijd open, zodat de lucht goed kan circuleren. Bij een goede luchtcirculatie drogen uw muren, vloeren en plafonds immers het snelst. En heeft u al meubels of andere spullen in huis staan, zet die dan minstens vijf centimeter van de muren. Zo kunnen de muren op die plekken ook goed drogen.

Mechanisch afzuigsysteem

Uw nieuwbouwhuis is voorzien van een mechanisch afzuigsysteem. Zet dit systeem op een verhoogde stand in de periode dat u nog niet in het huis woont. Let op: in de eerste maanden zal er veel bouwstof in het systeem komen. Maak het systeem daarom na twee maanden schoon.

Wees voorzichtig met een bouwdroger

Veel mensen gebruiken een bouwdroger om het bouwvocht snel uit het huis te krijgen. Dat is niet altijd verstandig. Een bouwdroger kan te snel te veel vocht aan de muren onttrekken, waardoor er scheuren kunnen ontstaan.

Complete droging: zeker een jaar

Wees dus geduldig. Na een aantal weken lijkt het oppervlak droog, maar ook dan zit er nog vocht in de muren. Om in te schatten hoe lang de muren van uw huis moeten drogen, kunt u advies inwinnen bij een expert die uw huis kent. Daarover kunnen geen algemene adviezen worden gegeven, omdat elk huis anders is, uit andere materialen bestaat en de (weers)omstandigheden tijdens de bouw bij elk huis anders zijn. Toch moet u er rekening mee houden dat het zeker een jaar duurt voor al het vocht uit de muren is verdwenen. Zo lang hoeft u natuurlijk niet te wachten met inrichten en wonen. Met een tijdelijk (bouw)behang zijn uw muren voldoende aangekleed en kunnen ze toch gewoon blijven drogen.

Meer informatie:

  • Woningborg brochure Gebruik en onderhoud van uw woning
  • Tips van SWK voor ingebruikname en onderhoud van de woning
  • Behangleverancier Perron11 geeft informatie over het verwijderen van bouwvocht en de voorbehandeling van de wanden voordat u gaat behangen.
  • Op www.glasvezelbehang.nu staat informatie over de eigenschappen van bouwbehang.
  • Elke professionele aannemer kan u adviseren over het droogstoken van uw nieuwbouwhuis en over de afwerking daarna.