Uw nieuwbouwhuis toch aardgasvrij dankzij speciale lening

Uw nieuwbouwhuis staat in de steigers en u bent de laatste tijd steeds enthousiaster geworden over de alternatieven die er zijn voor aardgasvrij wonen. De plannen van uw nieuwbouwhuis stammen echter uit de periode dat er nog volop werd gebouwd volgens het oude principe met een cv-ketel. Maar u bent om. De Energiebespaarlening maakt het financieel haalbaar om uw nog te bouwen nieuwbouwhuis alsnog aardgasvrij te maken. Dankzij deze lening kunt u onder gunstige financiële voorwaarden de switch maken.

Aardgasvrij is de nieuwe trend. Zeker sinds de aansluitplicht voor nieuwbouwwoningen op het aardgasnet op 1 juli 2018 is komen te vervallen. De overheid wil graag dat consumenten die toch nog op het aardgas zijn of worden aangesloten de mogelijkheid bieden om de stap te maken naar aardgasvrij. “Consumenten die al een hypotheek hadden , kunnen niet zomaar dat contract opbreken”, vertelt Thomas Dekker, programmamanager Duurzaam Wonen & Bouwen bij de Rabobank. “Zij moeten vanwege de switch 20 tot 30 duizend euro extra investeren in hun huis. Vandaar dat speciaal voor deze doelgroep de Energiebespaarlening is uitgebreid.”

De nieuwe leenmogelijkheid

De Energiebespaarlening bestaat al sinds 2014, maar is nu ook beschikbaar voor het aardgasvrij maken van nog niet opgeleverde woningen. Het gaat om nieuwbouwwoningen die met een gasaansluiting waren ontworpen en gekocht, maar die de koper alsnog aardgasvrij wil laten opleveren. Particulieren die voor 1 september 2018 een nog te bouwen nieuwbouwwoning hebben gekocht, kunnen de kosten van de maatregelen financieren met een Energiebespaarlening. Deze faciliteit is mogelijk gemaakt met een bijdrage van Rabobank, ASN bank, het ministerie van BZK en de Council of Europe Development Bank (CEB), staat in een bericht van het Nationaal Energiebespaarfonds.

Gunstige rente

In de eerste maanden van 2019 zijn 44 aanvragen binnen gekomen van consumenten die van de nieuwe lening gebruik willen maken en één aanvraag is inmiddels gepasseerd (dus rond). Het is overigens niet altijd mogelijk om nog tijdens de bouw de plannen om te gooien en de switch te maken naar aardgasvrij. Soms is het proces al zover gevorderd dat aanpassen te ingewikkeld wordt. Dan is het nog altijd mogelijk om na afloop (maar voor de oplevering om gebruik te kunnen maken van de Energiespaarlening) de overstap te maken naar aardgasvrij. Het mooie aan deze lening is dat het u de mogelijkheid biedt om tegen een marktconforme en gunstige rente de overstap te maken.

Extra te lenen maximum bedrag

Kopers van een nieuwbouwhuis die de switch naar aardgasvrij willen maken kunnen maximaal 25 duizend euro extra lenen onder deze regeling. De hoogte is afhankelijk van de stappen die u nog meer neemt om uw huis (zeer) energiezuinig te maken. Denk daarbij aan zonnepanelen, warmtepomp, goede isolatie inclusief driedubbel glas en bijvoorbeeld ook led verlichting.

Huis klaar voor de toekomst

Het is volgens Thomas Dekker van de Rabobank slim om nu volop in te zetten op aardgasvrij én zeer energiezuinig als u kiest voor een nieuwbouwhuis. Als u nu die extra investering doet is uw nieuwbouwhuis meteen klaar voor de toekomst. De Nederlandse overheid wil dat alle woningen in 2050 energieneutraal zijn en nieuwbouw loopt voorop in deze trend. Investeren in een huis dat aardgasvrij en energiezuinig is, betekent nagenoeg geen of lage energiekosten. De investering betaalt zich eigenlijk terug. Al moet niet vergeten worden dan het gedrag van de bewoner ook bepalend is voor het energieverbruik. Trekt u een warme trui aan of zet u de verwarming wat hoger? Thomas Dekker voegt toe dat investeren in een energiezuinige woning goed is voor de waardeontwikkeling van de woning. “Het huis is daardoor in de toekomst ook makkelijker weer te verkopen.”

Andere stimuleringsmaatregelen

Er zijn ook andere stimuleringsregelingen waar kopers gebruik van kunnen maken als zij een zeer energiezuinige woning gaan kopen. Deze regelingen staan los van de Energiebespaarlening, maar zijn van toepassing bij een hypothecaire lening met als doel een extra prikkel om te kiezen voor energiezuinige nieuwbouw. Om te beginnen komt u vrijwel altijd in aanmerking voor negen duizend euro extra hypotheekruimte als u een nieuwbouwhuis koopt. Dit komt simpelweg omdat nieuwbouw steeds energiezuiniger is uw energierekening daardoor dus lager. Dit betekent dat u negen duizend extra kunt lenen bovenop het bedrag dat u maximaal zou mogen lenen. Vooral handig voor starters, meent De Rabobank-manager. “Die negen duizend euro kunnen ze gebruiken voor de extra energiebesparende maatregelen en met het eigen geld dat niet in de hypotheek gestoken hoeft te worden, kan een nieuwe keuken of in bijvoorbeeld meubels gekocht worden.”

Extra hypotheekrente versus lagere energiekosten

Sinds 1 januari van dit jaar is het ook mogelijk om tot 15 duizend euro extra hypotheekruimte te krijgen als u een nieuwbouwhuis koopt dat zo energiezuinig is dat de EPC gelijk is of lager dan nul. EPC is de energieprestatiecoëfficiënt van uw woning en geeft aan wat het energieverbruik is. Doordat het energieverbruik zo laag is, is het verantwoord om dit extra bedrag te lenen. Zo wordt het nog aantrekkelijker om voor een zeer energiezuinige nieuwbouwwoning te kiezen in plaats van een reguliere nieuwbouwwoning. Tot slot kunt u tot maximaal vijfentwintig duizend euro extra lenen als u een zeer energiezuinig huis koopt, bijvoorbeeld nul-op-de-meter.

Meer informatie: