Vloerkoeling is geen energieverslindende airco

vloerkoeling

Vloerverwarming ligt tegenwoordig in bijna alle nieuwbouwhuizen. In combinatie met een bodemwarmtepomp, kun je hiermee ook het huis koelen – zonder extra energieverbruik. Het huis koelen via een bodemwarmtepomp is dus niet hetzelfde als de energieverslindende airco. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel.

Hoe kan een warmtepomp het huis koelen?

Om een duidelijk beeld te krijgen van vloerkoeling, moet je snappen hoe een bodemwarmtepomp werkt. In het kort: een bodemwarmtepomp haalt in het stookseizoen de warmte uit de bodem omhoog. Op een diepte van 30 tot 100 meter heeft de bodem namelijk een temperatuur van 10 tot 12 graden. De warmtepomp vult vervolgens de warmte aan tot de gewenste temperatuur. In de zomer keert systeem om. De ongewenste warmte in het huis, wordt in de grond gepompt. Hierdoor blijft het huis koel en de warmte bewaard in de bodembron voor de winter. Je leest er hier meer over.

Vloerkoeling werkt niet als een airco

In tegenstelling tot een airco, is het belangrijkste doel van een warmtepomp het verwarmen van het nieuwbouwhuis en het verwarmen van water. Wanneer het systeem zich aanpast om te koelen, gaat het om ‘hoog temperatuur-koeling’. Ook wel top koeling genoemd. De top van de warmte in het huis wordt dus naar beneden gehaald. Het zorgt er dus voor dat het huis niet té warm is. Daarnaast kan het systeem maar tot een bepaalde grens koelen. De watertemperatuur mag niet onder de 18 graden zakken. Hiermee voorkomt het systeem dat er condens in je vloer ontstaat.

Voordelen vloerkoeling

Het systeem kan dus, in tegenstelling tot een airco, duurzamer en energiezuiniger koelen tot gemiddeld 18 graden. Waar een airco zorgt voor koude zones in het huis, kan vloerkoeling zorgen voor een algeheel comfortabel binnenklimaat. Dit betekent dat je ook geen tocht merkt, zoals mensen vaak bij airco’s ervaren.

Vloerkoeling

Mediterraan wonen

Heb je geen bodemwarmtepomp? Je kunt een energiezuinig huis in de zomer zeker koel houden zonder airco. Een belangrijke tip is om in de zomer ‘mediterraan’ te wonen. Dit doe je door bij tropische temperaturen (boven de 24 graden) de ramen en gordijnen dicht te houden en de zonwering naar beneden te doen. Wanneer de temperatuur in de avond en de nacht is gezakt zet je de ramen èn het dakraam de hele nacht tegen elkaar open. De warme lucht stijgt op en verdwijnt via het dakraam. Dit noemen we zomernachtventilatie. Zo koel je je huis. Meer tips? Die lees je hier.

Meer informatie

Koeling zonder airco
Bodemenergie en warmte-koudeopslag