Waarom is er een projectnotaris?

De projectnotaris regelt alle eigendomsoverdrachten in het project. Het is gemakkelijk ook uw hypotheek bij deze notaris te regelen. Maar dat hoeft niet. U bent vrij daarvoor een andere notaris te kiezen.

Projectnotaris voor eigendomsoverdracht

Vaak schakelt de ontwikkelaar een projectnotaris in . Deze regelt alle eigendomsoverdrachten in het project. Zo hoeft de ontwikkelaar maar met één notaris contact te onderhouden. Ook hoeft maar één notaris zich in de bijzonderheden van het project te verdiepen. Dat is wel zo efficiënt. Samen met de verkoper tekent u bij de projectnotaris de leveringsakte voor uw huis. Deze notaris zorgt vervolgens voor de inschrijving bij het Kadaster. Pas na deze inschrijving bent u officieel eigenaar van de grond en de (in aanbouw zijnde) woning.

Notaris naar keuze voor andere zaken

Voor u is het eveneens gemakkelijk om voor uw hypotheekakte en eventuele andere officiële documenten de projectnotaris in te schakelen. Maar u kunt dit ook door een andere notaris laten doen. Het loont de moeite offertes op te vragen bij zowel de projectnotaris als bij andere notarissen. De projectnotaris rekent mogelijk een gunstig tarief. Kiest u een andere notaris, dan kan deze afspraken maken met de projectnotaris voor een soepele afhandeling. U hoeft er dan niet meer naartoe voor het ondertekenen van de akte van levering. Bespreek de mogelijkheden en de kosten met de notaris van uw keuze.

Hypotheek en familiezaken

In de meeste gevallen heeft u een hypotheek nodig om uw nieuwe huis te kunnen betalen. De afspraken die u met uw geldverstrekker maakt, worden vastgelegd in een hypotheekakte. Deze akte moet u bij de notaris ondertekenen. De aankoop van een huis kan voor u een reden zijn om ook andere zaken te regelen. Denk aan het opstellen van een testament. Ook dit regelt u bij de notaris.

Meer informatie: