Woont u straks ZEN?

Het heeft niets met mediteren te maken, maar het is wel hetzelfde woord: ZEN. Het staat voor Zeer Energiezuinige Nieuwbouw. De campagne ‘Ik woon ZEN’ legt uit dat dit verder gaat dan energiezuinig wonen.

ZEN: duurzaam, betaalbaar, gezond en comfortabel

Bij Zeer Energiezuinige Nieuwbouw gaat het om nieuwbouwwoningen variërend van bijna energieneutraal (BENG) tot energieleverend. Maar ZEN is meer. Immers, de bouw- en vastgoedsector neemt bij het ontwikkelen van Zeer Energiezuinige Nieuwbouw u, de consument, als uitgangspunt. De sector let bijvoorbeeld ook heel goed op wooncomfort, gezondheid, duurzaamheid, opleverkwaliteit én betaalbaarheid. Het streven is dat over vijf jaar alle nieuwbouw ZEN is. De sector werkt daar hard aan. Zij wil u graag laten zien wat ZEN precies inhoudt en u hierover aan het denken zetten. Vandaar de campagne ‘Ik woon ZEN’.

Bekijk hier het campagnefilmpje ‘Ik woon ZEN’:

Energiezuinig: bijna geen uitstoot van CO2

Woont u ZEN, dan woont u in een ultiem energiezuinig huis dat bijna geen CO2 uitstoot. Dat komt onder meer door de uitstekende isolatie en de technieken die worden gebruikt om uw huis van warmte en stroom te voorzien. Bovendien zijn bij de bouw zo veel mogelijk duurzame materialen gebruikt, zoals verantwoord gekapt hout.

Goed voor uw portemonnee

Minstens de helft van de benodigde energie in de meeste nieuwbouwwoningen wordt straks duurzaam opgewekt, bijvoorbeeld met zonnecellen. Daardoor is veel minder gas of stroom uit elektriciteitscentrales nodig. Woont u ZEN, dan bedraagt uw energierekening hoogstens enkele tientjes. En heeft u een huis dat energie levert, dan krijgt u zelfs geld terug van het energiebedrijf.

Gezond en comfortabel

Alle nieuwbouwwoningen voldoen bouwkundig aan de nieuwste wettelijke eisen. Bij ZEN wordt daarnaast extra aandacht besteed aan maximale geluidsisolatie, optimale luchtkwaliteit en een comfortabel binnenklimaat.

Meer informatie:

  • Wat is een ZEN-woning?
  • Om u te informeren en aan het denken te zetten over Zeer Energiezuinige Nieuwbouw is de bouw- en vastgoedsector de campagne ‘Ik woon ZEN’ gestart, met een website en bovenstaande video.