Wat voor lamp boven de eettafel?

eettafel-lamp

Steeds vaker zie je een openkeuken in een nieuwbouwhuis, waarbij het keukeneiland of de eettafel een eyecatcher is. Een lamp kan dan een echte sfeermaker zijn. Maar wat voor verlichting kies je boven de eettafel of keukeneiland? Wij geven een aantal tips waar je rekening mee kunt houden.

Functie van de lamp

Bedenk waarvoor je de ruimte voornamelijk gaat gebruiken. Een romantische dinersetting creëer je door warm licht te gebruiken. Terwijl je wit licht goed kunt gebruiken wanneer je ook veel werkt aan de eettafel of aan het keukeneiland. Wil je graag gebruikmaken van beide opties? Dan is een dimmer een slimme optie, zodat je de sfeer kunt aanpassen naar jouw stemming. LED-lampen zijn tegenwoordig ook vaak dimbaar en beschikbaar in allerlei kleuren. Daarnaast bespaar je energie. In dit artikel vertellen we je over energiezuinige verlichting.

functie-lamp

Hoogte van de eettafellamp

Gemiddeld hang je een hanglamp tussen de 60 en 80 cm boven het tafelblad. De lamp moet heel de eettafel of het keukeneiland verlichten. Als je zit moet je onder de lamp door kunnen kijken en als je staat moet de lamp ongeveer op ooghoogte hangen. Uiteraard is dit een ongeschreven regel. Niet iedereen heeft dezelfde lengte. Probeer daarom een aantal hoogtes uit en kijk waar jij je het prettigst bij voelt.

eettafellamp-groot

Grootte van de eetkamerlamp

Ook hiervoor is een vuistregel. Hoe groot de lamp moet zijn, is afhankelijk van de grootte van de eettafel of het keukeneiland. Het is wenselijk om geen grotere lamp te kopen dan de helft van de breedte van jouw tafel. Je wil namelijk niet je hoofd stoten bij het opstaan. Heb je een rechthoekige eettafel van 100×190 cm, dan kun je kiezen voor een lamp met een maximale diameter van 50cm. Heb je een ronde eettafel van 90cm, dan kun je een lamp kiezen met een maximale diameter van 45 cm. Daarnaast kiezen mensen met een ronde tafel meestal een ronde lamp. Een langwerpige hanglamp hang je vaker boven een rechthoekige eettafel of keukeneiland.

keukeneiland-lamp

Meerdere hanglampen

Steeds vaker vind je boven de eettafel meerdere lampen. Je kunt natuurlijk gaan voor een speels effect en de lampen op verschillende hoogtes of afstanden hangen. Ga je voor een rustige uitstraling? Dan is bij grotere lampen de vuistregel om de diameter van de lamp als tussenruimte te gebruiken. Is de diameter van jouw lamp bijvoorbeeld 50 cm? Laat er dan een ruimte tussen van 50 cm.

Meer informatie

• Spaarlampen en LED-verlichting
• Denk op tijd na over de indeling van jouw nieuwbouwwoning