Minder keuze door aantrekkende nieuwbouwmarkt

Goed nieuws over de woningmarkt. Het is bijna gewoon geworden. Maar in sommige regio’s heeft het een keerzijde. De forse stijging van de verkopen van nieuwbouwhuizen zorgt daar voor schaarste. Het aanbod slinkt, waardoor u minder keuze heeft en de prijzen omhoog dreigen te gaan.

Stijgende lijn te pakken

Vorig jaar werden ongeveer 30.000 nieuwbouwhuizen verkocht. Dat is 13 procent meer dan in 2014 en zelfs een verdubbeling ten opzichte van 2013. “Het gaat goed met de markt voor nieuwbouw koopwoningen”, zegt Bart van Breukelen, voorzitter van de NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars. “We hebben de stijgende lijn duidelijk te pakken en merken op steeds meer plaatsen dat ook wat luxere woningen goed worden verkocht. Dat betekent dat ook doorstromers die een koophuis achterlaten weer durven te kopen en dat ook kunnen. Dat is positief.”

Steeds minder nieuwbouwhuizen te koop

Maar de keerzijde van dat succes is dat het aanbod in met name de Randstad slinkt. Volgens de NEPROM hadden in 2015 nog meer nieuwbouwhuizen verkocht kunnen worden, als er meer aanbod was geweest. “Aan het einde van het laatste kwartaal van 2015 stonden nog slechts 6.500 nieuwbouwwoningen te koop. Dat is erg weinig in verhouding tot wat per kwartaal verkocht wordt. Dat betekent dat er voor kopers niet veel keuze is.”

Snel nieuw aanbod in verkoop brengen

Gemeenten en marktpartijen zullen zich, zeker in Randstad, dan ook tot het uiterste moeten inspannen om snel nieuw aanbod in verkoop te brengen, aldus Van Breukelen. “Anders ontstaan er echt tekorten met het risico dat de prijzen te hard gaan stijgen.”

Hogere prijs voor hetzelfde huis

Sommige woningzoekenden hebben hier vragen over. Als ze zijn uitgeloot voor bijvoorbeeld de eerste fase van een project en wel in aanmerking komen voor een huis in de volgende fase, betalen ze een hogere prijs. In feite voor hetzelfde huis. Dit kan echter ook komen doordat bijvoorbeeld de kosten voor de bouw zijn gestegen. Vaak is het een combinatie van factoren die de prijs opdrijven. Tijdens de crisis gebeurde het omgekeerde: toen werden exact dezelfde woningen in latere fases juist goedkoper.