Het valt best mee met die gekte op de woningmarkt

Goed nieuws over de woningmarkt, het is de laatste maanden bijna gewoon geworden. Na de kommer en kwel van de crisisjaren staan alle seinen nu op groen. Volgens De Telegraaf is de gekte op de woningmarkt zelfs weer helemaal terug. Dat lijkt wat overdreven. Tijd daarom voor enige nuance.

Huizenprijzen

Die nuance betreft vooral de huizenprijzen. In een oververhitte woningmarkt rijzen deze prijzen de pan uit. Dat is nog niet het geval in Nederland. Alleen in Amsterdam en in de regio Haarlem komen de prijzen inmiddels weer in de buurt van het niveau van vóór de crisis. Maar elders in het land zijn huizen nog altijd zo’n 15 tot 20 procent goedkoper dan toen. Opgeteld bij de nog altijd zeer gunstige rente en de duidelijkheid omtrent de hypotheekregels, kunt u dus nog met een gerust hart op huizenjacht.

Relatief weinig duurdere nieuwbouw

Dat de gekte op de woningmarkt nog niet terug is, blijkt ook uit het actuele aanbod van nieuwbouwhuizen. Een zeer groot deel van de verkochte nieuwbouwhuizen bestaat op dit moment uit rijwoningen en appartementen. Het aandeel duurdere huizen, zoals tweekappers en vrijstaande woningen van boven de 300.000 euro, blijft achter. Dat heeft vooral te maken met de nog altijd lagere prijzen op de markt voor bestaande woningen. Daardoor is het moeilijk om concurrerend nieuw aanbod in die hogere prijsklassen aan te bieden. Als de woningmarkt in de komende jaren verder herstelt, zullen de prijzen van bestaande woningen verder stijgen en zal er meer duurder nieuwbouwaanbod komen.

Verkoopcijfers nog fors lager dan in topjaren

Nog een nuance: hoewel ook de nieuwbouwmarkt aantrekt, ligt het aantal verkochte nieuwbouwhuizen nog lang niet op het niveau van voor de crisis. Dit jaar (2015) zal de verkoop in Nederland op ongeveer 30.000 nieuwbouwhuizen uitkomen, zo is de verwachting. Dat is 3.500 meer dan in 2014, maar nog altijd fors minder dan in de topjaren voor 2008. Toen kwam de nieuwbouwverkoop soms uit boven de 40.000 huizen.