‘Het is een huis met karakter’

Paul en Annet

Twee jaar geleden ontstond het idee om een nieuwbouwhuis te kopen aan de rand van De Goorn, een dorp in de gemeente Koggenland (Noord-Holland). Paul en Annet wonen nu nog met hun babydochter een paar kilometer verderop in Avenhorn. Het nieuwbouwhuis staat in de steigers. De oplevering van het vrijstaande huis zal waarschijnlijk in januari 2019 zijn en ze zijn van plan om in maart volgend jaar te verhuizen.

Eigenlijk hebben ze enorm veel geluk gehad dat ze dit nieuwbouwhuis hebben kunnen kopen. Ze overwogen eerder in hetzelfde nieuwbouwplan Buitenplaats een twee-onder-een-kap woning te kopen. Tot ze de plannen voor de vrijstaande woningen zagen. Dat was helemaal wat Annet (30) en Paul (33) voor ogen hadden. Alleen waren de vier vrijstaande woningen al vergeven.

 Eenzelfde huis op een iets andere plek

Een ingeving van Annet zorgde voor een hele andere wending: de vraag was of er elders in het project nog een vrijstaand huis van dit type geplaatst kon worden. Dus of er een extra huis kon komen. “Kunnen we dit huis niet daar krijgen, was ons verzoek”, vertelt Paul. Het jonge stel gaf de garantie aan de makelaar dat ze het huis daadwerkelijk zouden kopen als het zou lukken om de vergunningen rond te krijgen bij de gemeente. Het hele vergunningentraject werd door de makelaar opgepakt. “Wij genieten dus van de voordelen van projectbouw, maar wel op een unieke locatie.”

Impressie hoe de woning van Annet en Paul er uit gaat zien (uit brochure)

Uitzicht

De woning van Paul en Annet staat aan de rand van Buitenplaats. Ze hebben straks aan één kant uitzicht over de weilanden. Ook de ligging van de tuin is een belangrijke pre. Deze ligt op de zonkant en dankzij een erker met tuindeuren kunnen ze straks zo de tuin in lopen. Enthousiast zijn ze verder over de omvang van het huis en het metselwerk. “Boven de ramen, ook aan de zijkant zit boven de ramen speciaal metselwerk. Dat geeft het huis een mooie klassieke uitstraling ”, zegt Annet. “Het is een huis met karakter”, vult Paul aan.

Precies zoals ze het wilden hebben

Wat ze aansprak was verder dat ze – omdat het een nieuwbouwhuis is – het huis helemaal kunnen inrichten zoals ze dat zelf willen. Bij een bestaande woning is dat niet het geval of er moet een verbouwing plaatsvinden. “Alles is precies zoals we het willen hebben.”

De buurman en 3D

Ze hebben al een aardig idee hoe het huis er aan de binnenkant uit gaat zien (ook al is het nog niet helemaal klaar). Annet en Paul hebben elders in de wijk in één van de andere vier vergelijkbare woningen binnen kunnen kijken. “Vrienden van ons wonen naast één van die andere vrijstaande huizen en zodoende hebben we toen zijn buurman buiten stond gevraagd of we even binnen mochten kijken.” Ook hebben ze inzicht gekregen hoe het huis gaat worden doordat Annet het huis in 3D heeft uitgetekend.

Meerwerk

De 3D tekening hielp goed bij het bepalen van de keuzes voor meerwerk. “Neem de tijd voor beslissingen over meerwerk”, geeft Annet mee als tip aan andere kopers van een nieuwbouwhuis. “Luister ook naar ervaringen van anderen.”

Meer informatie: