Duurzame nieuwbouw gaat vooral over de gebruikers

Bij elk huis een oplaadpunt voor elektrische auto’s, een fietsenstalling op maaiveldniveau, samen voorzieningen delen en flexibele woningontwerpen, zodat u uw huis gemakkelijk kunt aanpassen aan veranderende woonwensen. Zomaar wat voorbeelden van anders denken over duurzame nieuwbouw. Tineke Groenewegen van Blauwhoed pleit voor zo’n bredere blik. “Het gaat om meer dan techniek, het gaat om de gebruikers.”

Niet blindstaren op techniek

“De drie pijlers van duurzaamheid zijn People, Planet en Profit”, schrijft Groenewegen in een column op de website van Blauwhoed. “Als we het in de vastgoedbranche over duurzaamheid hebben, focussen we veelal op een van deze drie waarden: Planet. Daar maken we een technische vertaalslag van.” Dat heeft volgens Groenewegen geleid tot diverse normen en keurmerken, gebaseerd op meetbare kengetallen. Daar is ze op zich een voorstander van, maar het mag daar niet bij blijven. “Keurmerken hebben zeker nut. Maar de focus van onze branche op de technische aspecten van duurzaamheid verwordt soms te veel tot blindstaren. We vergeten dat we bij het daadwerkelijk halen van de normen te maken hebben met het gedrag van de gebruikers. Juist zij zouden centraal moeten staan.”

Nieuwbouw nog duurzamer

Groenewegen is ervan overtuigd dat als de wensen en het gedrag van kopers en huurders meer centraal zouden staan, nieuwbouwhuizen nog duurzamer worden. “Je kunt een geavanceerde techniek in een huis verwerken die harstikke duurzaam is, maar als mensen er geen of op een verkeerde manier gebruik van maken, heb je er weinig aan”, legt ze uit. “Dat bedoel ik met gedrag. Techniek is heel belangrijk, maar dan moet je het wel goed toepassen. Bovendien is het duurzaamheidsverhaal ook in een ander opzicht breder: wat ís duurzaam precies? Gaat dat alleen over milieu en klimaat, of gaat het over meer?”

Woningen gemakkelijk aan te passen

De vraag stellen is ‘m beantwoorden, zegt Groenewegen. “Veel mensen vullen het begrip inderdaad technisch in, en dan vanuit het perspectief van milieu en klimaat. Voor hen is een duurzaam huis in de eerste plaats een nul-op-de-meter huis, met bijvoorbeeld zonnepanelen, een oplaadpunt voor de elektrische auto en een warmtekoude-opslag. Maar er zijn ook klanten voor wie duurzaamheid vooral staat voor het flexibel gebruik van hun huis in de tijd. Dat leidt dan tot woningontwerpen die in de basis heel flexibel zijn, waardoor ze gemakkelijk aan te passen zijn aan veranderende woonwensen.”

Gewoon praktisch zijn

“Voor anderen staat duurzaamheid gelijk aan verbondenheid en betrokkenheid tussen bewoners, een soort buurtgevoel. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan projecten met gedeelde voorzieningen, zoals een binnentuin of een tennisbaan. Maar ik ken ook een appartementenproject waarvan de bewoners een fietsenstalling op maaiveldniveau wilden. Wat daar zo duurzaam aan is? Deze mensen laten het liefst hun auto staan en doen veel op de fiets. Maar dan moeten ze die fiets wel voor het grijpen hebben. Een stalling in de kelder onder het gebouw is dan niet handig. Dat heeft weinig met techniek te maken, en veel met gewoon praktisch zijn en luisteren naar de wensen van de gebruikers.”

Meer informatie: