Hypotheek nodig in 2019? Een paar veranderingen…

U droomt van een nieuwbouwhuis en heeft wellicht al een besluit genomen welk appartement, hoekhuis, bungalow of ander onderkomen het wat u betreft gaat worden. U moet nog wel aan de slag met de financiering. Dan is het handig – op de valreep van het nieuwe jaar – te weten wat er gaat veranderen in 2019 rond hypotheken. Marga Lankreijer-Kos van vergelijkingssite Independer en Claudia Bouwens van de NEPROM geven een voorzet.

De twee meest in het oog springende veranderingen voor 2019 hebben te maken met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en de extra hypotheekruimte waar kopers van een energiezuinig nieuwbouwhuis aanspraak op kunnen maken. Het is wat rustiger dan andere jaren als het gaat om wijzigingen op hypotheekgebied, meent Marga Lankreijer-Kos. Ze denkt dat de veranderingen overwegend positief uitpakken voor u als hypotheekgever.

Hogere grens Nationale Hypotheek Garantie

De NHG-grens gaat met 25.000 euro omhoog naar 290.000 euro vanaf 1 januari 2019. Dit wil zeggen dat u voor een (nieuwbouw-)huis tot 290.000 een hypotheek met een Nationale Hypotheek Garantie kunt afsluiten. Er kunnen dankzij deze verhoging meer mensen gebruik van maken. Dat is mooi want een hypotheek met NHG zorgt in de meeste gevallen voor een rentekorting van een half procent of iets meer. Dus lagere maandlasten.

Soort verzekering voor kopers

Kopers van een huis boven de 290.000-grens kunnen geen aanspraak maken op deze regeling. NHG werkt als een verzekering voor kopers van een huis. U kunt bijvoorbeeld uw baan kwijtraken of arbeidsongeschikt worden en in een lastig pakket komen, omdat de kosten van de hypotheek niet meer op te brengen zijn. Dan kan een NHG-hypotheek uitkomst bieden.

Eenmalige kostenpost NHG-aanvraag omlaag

Een mooie bijkomstigheid is dat de premie die u betaalt voor de aanvraag van een lening met NHG omlaag gaat na de jaarwisseling: van 1 procent nu naar 0,9 procent. Dat scheelt al snel een paar honderd euro op deze eenmalige kostenpost. De verwachting is overigens dat het prijskaartje van een NHG-aanvraag stapsgewijs nog verder zal dalen.

Extra hypotheekruimte voor een energiezuinig huis

Het nieuwe jaar heeft nog een verandering in petto. Kopers van een energiezuinig nieuwbouwhuis kunnen nog altijd aanspraak maken op extra hypotheekruimte, maar op een paar punten is de regeling gewijzigd. De regeling is helderder dan in 2018, volgens Claudia Bouwens, programmabegeleider Energie en Duurzaamheid van de NEPROM, “De criteria voor EPC nul en nul-op-de-meter woningen zijn uit elkaar gehaald, waardoor dit minder verwarrend is en beter toepasbaar.”

Hierdoor zijn er vanaf 2019 drie categorieën tegen twee nu:

  • De extra financieringsruimte van negen duizend euro voor een standaard energiezuinige nieuwbouwwoning blijft hetzelfde. Nieuwbouwhuizen zijn immers steeds energiezuiniger en zodoende komt u altijd in aanmerking voor deze extra hypotheekruimte als u een nieuwbouwhuis koopt;
  • Kopers van nieuwbouwhuizen met een EPC gelijk aan of lager dan nul kunnen 15.000 euro extra hypotheekruimte krijgen. Hier hoeft geen energieprestatiegarantie voor te worden afgegeven.
  • Kopers van een nul-op-de-meter woning kunnen (nog altijd) in aanmerking komen voor een hypotheekverruiming (op inkomen) oplopend tot 25 duizend euro. Voor deze woningen moet de verkoper wel een energieprestatiegarantie afgeven voor een periode van ten minste tien jaar. Dit is voor u als koper, maar ook voor de bank een extra stok achter de deur om er zeker van te zijn dat de energierekening zeer laag of nul is.

Het verschil tussen een woning met EPC nul en een nul-op-de-meter woning  is grofweg twaalf extra zonnepanelen op het dak en de energiegarantie voor tien jaar, volgens Claudia Bouwens. Dit om aan te geven hoe de energiezuinigheid van uw woning er in de praktijk uit kan zien.

Meer aanbieders dus meer concurrentie

Vergelijkingssite Independer verwacht overigens dat het aantal aanbieders van hypotheken zal toenemen in 2019 met als gevolg meer concurrentie. Dit is vaak goed nieuws voor hypotheekgevers, u dus als koper van een huis. “Meer concurrentie zorgt vaak voor lagere rentes of betere voorwaarden.”

Meer informatie: