Inbrekers komen uw nieuwbouwhuis niet zomaar in

Deining om een uitspraak van de voorzitter van de Inbraakpreventieweken, Coen Staal. Tijdens een radio-interview op 29 april zei Staal dat bijna alle nieuwbouwhuizen een beslag hebben ‘waarmee je binnen een minuut binnen bent’. Later zei Staal dat hij vooral bestaande woningen met slecht hang- en sluitwerk bedoelde. Een terechte nuancering, want nieuwbouwhuizen hebben goed hang- en sluitwerk, waar een inbreker echt niet zomaar doorheen komt.

Minstens drie minuten inbraakwerend

Volgens het Bouwbesluit moeten nieuwbouwhuizen inbraakwerend zijn. De eis is dat ramen en deuren voldoen aan weerstandsklasse 2. U herkent dit aan het keurmerk SKG**®. Een gelegenheidsinbreker met gebruikelijk gereedschap heeft bij beslag met dit keurmerk tenminste drie minuten nodig om in te kunnen breken.

Kerntrekbeveiliging

Met een relatief nieuwe inbraakmethode, kerntrekken, kunnen inbrekers toch sneller binnenkomen. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen eist sinds 2011 echter dat ramen en deuren in nieuwbouwhuizen hiertegen zijn beveiligd. De meeste ontwikkelaars volgen de richtlijnen van dit keurmerk. Als gevolg hiervan is het hang- en sluitwerk van veel nieuwbouwhuizen minimaal weerstandsklasse 2, met kerntrekbeveiliging.

Soms meer dan vijf minuten inbraakwerend

Er zijn ook ontwikkelaars die hun huizen voorzien van hang- en sluitwerk met drie sterren in plaats van de minimaal vereiste twee sterren. Dergelijk hang- en sluitwerk houdt gelegenheidsdieven minimaal vijf minuten buiten de deur. U kunt hier altijd naar vragen als u een nieuw huis koopt of huurt.

Dertig seconden is al lang

Drie minuten inbraakwerend. Dat lijkt niet lang. Toch is dit minstens drie keer zo lang als de voorzitter van de Inbraakpreventieweken veronderstelde. Bovendien geven de meeste inbrekers hun pogingen binnen die drie minuten al op. Vaak neemt een inbreker niet meer dan dertig seconden de tijd om binnen te komen. Lukt dat niet, dan vertrekt hij weer.

Maak het de inbreker moeilijk

Behalve goed hang- en sluitwerk zijn er talrijke andere maatregelen die inbrekers buiten de deur houden. Gaat u wonen in een net opgeleverde nieuwbouwwijk? Neem dan extra maatregelen. Huizen in een omgeving waar iedereen aan het klussen is en waar veel huizen nog onbewoond zijn, zijn extra gevoelig voor inbraak. Het gaat daarbij niet om gelegenheidsdiefstallen, maar om zorgvuldig geplande inbraken.

Meer informatie:

  • Beluister het interview met voorzitter Coen Staal van de Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) op BNR.
  • Op de website van de Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken vindt u onder andere preventietips en filmpjes met de meeste gebruikte inbraakmethodes.