Kan ik mijn nieuwbouwhuis later uitbouwen?

Uitbouw nieuwbouw

Een energiezuinig nieuwbouwhuis is met zorg ontworpen en gebouwd en moet voldoen aan de BENG-eisen Die eisen gaan bijvoorbeeld over de isolatie, de energiebehoefte per bewoner en de fossiele en de hernieuwbare energie per vierkante meter. Deze eisen komen samen in een berekening die voor oplevering wordt gemaakt, zodat het huis en de installaties met elkaar in balans zijn. Word die balans verstoord – door bijvoorbeeld later te kiezen voor een uitbouw – dan kan dat ten koste gaan van comfort en de energieprestatie.

Met name het warmtepompsysteem en het bronsysteem, die zorgen voor o.a. de verwarming van het huis, zijn afgestemd op het nieuwbouwhuis zoals dit wordt opgeleverd. Wanneer je dus na oplevering kiest om zelf het nieuwbouwhuis aan te passen, door een uitbouw of zelfs een kattenluikje, is het systeem hier niet op berekend.

Oplevergarantie van je nieuwbouwhuis

De bouwer of ontwikkelaar van jouw nieuwbouwhuis geeft bij oplevering garanties af. Meestal vervallen die wanneer je zelf iets verandert aan de bouw van het huis. De bouwer van het huis kan dan namelijk niet meer garanderen dat de installatie genoeg warmte kan leveren. Het kan er ook voor zorgen dat de installaties juist harder gaan werken, waardoor je ongemerkt veel meer energie gebruikt.

Kiezen voor een uitbouw of dakkapel?

Bij nieuwbouw kun je vaak kiezen voor een uitbouw en dakkapel in de meerwerkoptielijst. Sommige nieuwbouwkopers schrikken terug voor de kosten, omdat ze aannemers spreken die het goedkoper kunnen doen. Let wel op dat niet iedere aannemer deskundig omgaat met het energieconcept van het huis.

Een uitbouw en een dakkapel moeten net als de rest van het huis luchtdicht zijn en soms moet de inregeling van verwarming en ventilatie erop worden aangepast. Het is daarom altijd beter om een eventuele dakkapel of uitbreiding als optie mee te nemen bij de nieuwbouw. Wil je naderhand aan de slag, neem dan contact op met de oorspronkelijke ontwikkelaar of bouwer. Die kan je adviseren over wat je wel en niet kunt doen.

En het kattenluikje? Voor de kat moet je de deur zelf open en weer dicht doen.

Meer informatie:

  • Raadpleeg de garantiebepalingen van de leverancier van uw huis.