Meer- en minderwerk uitkiezen

U kunt uw nieuwbouwhuis helemaal aan uw wensen laten aanpassen via meer- en minderwerk, ook wel opties genoemd. Denk aan een andere keuken, een uitbouw, een dakkapel, een andere indeling of extra stopcontacten.

Standaard meer- en minderwerk

Om het overzichtelijk te houden, biedt de aannemer vaak een lijst met standaard meer- en minderwerk, ook wel koperskeuzelijst genoemd. Het gaat dan om veranderingen die meer nieuwbouwkopers (zullen) wensen, zoals het toevoegen van wandcontactdozen, het veranderen van de draairichting van deuren, het verplaatsen van wanden, een andere keuken of andere tegels in de badkamer.

Individueel meer- en minderwerk

Wilt u aanpassingen die buiten het standaard meer- of minderwerk vallen, dan is er sprake van individueel meer- of minderwerk. De aannemer geeft aan of uw wensen haalbaar zijn en komt met een prijsvoorstel. Informeer wel altijd goed naar de uiterste datum waarop nog aanpassingen mogelijk zijn.

Ook voor huurwoningen

Meer- en minderwerk is vooral mogelijk bij nieuwbouw koopwoningen. Toch zijn er ook steeds meer verhuurders die u de mogelijkheid bieden uit verschillende opties te kiezen.

Inzicht in de kosten

U kunt, als het om een koophuis gaat, de aanpassingen meefinancieren in uw hypotheek. Dat gaat op basis van de offerte. Een taxatie, zoals bij bestaande bouw, is niet nodig. Gaat het om aanpassingen aan een nieuwbouw huurwoning, dan betaalt u een eenmalige bijdrage of een hogere maandhuur. Zorg er wel voor dat u, voordat u het koop- of huurcontract ondertekent, weet wat er allemaal mogelijk is en hoeveel de aanpassingen kosten. Zo kunt u een weloverwogen beslissing nemen.

Meer informatie: