Slim wonen

Een nieuwbouwhuis heeft slimme bouwkundige voorzieningen en moderne installaties. Door deze slim te gebruiken, profiteert u van comfort en een lage energierekening.

Ander gedrag in nieuwbouwhuis

Moderne technieken en voorzieningen vragen vaak ander gedrag dan u misschien gewend bent. Zo zet u de thermostaat misschien lager als u weggaat, of als u gaat slapen. In uw oude huis bespaarde u daarmee energie. Maar in uw nieuwbouwhuis kan dat anders liggen; het weer opwarmen van het huis kan meer energie kosten dan u met de verlaging van de temperatuur bespaart. Aan de andere kant zijn er ook technieken waarbij een tijdelijke verlaging van de temperatuur juist wel verstandig is. Meer informatie hierover vindt u elders op deze site, bij Vraag & Antwoord: Energieverbruik – Hoe stel ik de thermostaat goed in?

Slim wonen: weten hoe de installaties werken

Zo zijn er meer voorbeelden van technieken en voorzieningen die ander gedrag wenselijk maken. Zoals de uitstekende isolatie van uw huis. Daardoor, en doordat uw huis kierdicht is, gaat er weinig warmte verloren. Maar een kleine aanpassing als het plaatsen van een kattenluikje kan de energiebalans al verstoren. Nog een voorbeeld: uw huis is waarschijnlijk voorzien van een actief ventilatiesysteem. Dit zorgt voor een voortdurende verversing van de lucht. Maar voor een goede werking moet u regelmatig de filters schoonmaken. Zo zijn er meer voorbeelden die aantonen dat u uw huis, en de toegepaste technieken, goed moet kennen. Pas dan is uw comfort optimaal en uw energierekening laag. Dat is slim wonen.

Meer informatie: