Zelfbouwspecialist: ‘We verkopen een avontuur’

Het is een illusie dat zelfbouw betekent dat u alles zelf moet doen als u uw eigen droomhuis wilt laten neerzetten op een locatie naar keuze. Er zijn allerlei variaties mogelijk tijdens het hele proces. U kunt (uiteraard) een deel van de activiteiten uit handen geven aan deskundige adviseurs en bedrijven. Belangrijk punt is wel dat u zelf de regie heeft en houdt bij zelfbouw. Een zelfbouwspecialist geeft wat tips.

De mooiste woning maak je zelf, staat op de site van Steenvlinder. Het bedrijf helpt consumenten op weg als ze er voor kiezen om zelf een woning te laten bouwen. Daar is volop interesse voor. Zeker als het gaat om de eigen inbreng op het ontwerp. Het regelen van de vergunning en zaken als het kavelpaspoort dat laat de consument vaak liever over aan een de zelfbouwspecialist. “Wij zorgen er voor dat de zelfbouwer meteen aan de slag kan. Dus met het leuke deel van zelfbouw”, zegt Hans Sparreboom van Steenvlinder. Steen staat voor bouwen en vlinder voor transformatie. “Dat is hoe zelfbouw ook werkt. Iemand heeft een drive om iets zelf te maken.”

Van start tijdens de crisis

Steenvlinder ging van start in 2015. Zelfs tijdens de crisis in de woningmarkt en net daarna bleek er veel vraag naar zelfbouwkavels. Hij legt uit dat er zelfs in de economisch minderen tijd nog altijd voldoende klein-investerend vermogen voorhanden was. De vraag naar zelfbouwkavels groeide gestaag. Gemeenten waren welwillend om mee te werken. De crisis zorgde in de woorden van Hans Sparreboom voor een opleving in zelfbouw. Consumenten stonden en staan nog altijd in de rij. “Onze klanten willen hun eigen identiteit terugzien in de woning.”

Team Steenvlinder

Meer diverse aanblik

Het grootste obstakel is nu het vinden van locaties om te kunnen bouwen. De beschikbaarheid van grond is een belemmering, ook voor de zelfbouwspecialist. Mede daarom zoekt Steenvlinder de samenwerking met projectontwikkelaars. Het idee is dat nieuwe woonwijken ook een zelfbouw-component krijgen. Steenvlinder begint in Waddinxveen een experiment waarbij in een grootschalige nieuwbouwwijk ook een stuk beschikbaar komt voor zelfbouw. De meerwaarde voor de ontwikkelaar is dat zo’n nieuwbouwwijk een meer diverse aanblik heeft, iets wat de wijk in zijn optiek aantrekkelijker maakt. “Ik denk dat deze vorm van samenwerking voor meer ontwikkelaars interessant is. Het geeft niet alleen een andere aanblik, maar ook een andere dynamiek in de wijk als er ruimte is voor zelfbouw.”

Een gemêleerde groep bewoners

Zelfbouw is overigens niet alleen voor de rijken. De bedragen die gemoeid zijn met de bouwkavels die via Steenvlinder zijn verkocht lopen uiteen van 70 duizend euro tot 287 duizend euro. En alles er tussenin. Het leuke bijeffect van een nieuwbouwwijk waar zelfbouwkavels in de aanbieding zijn, is volgens de zelfbouwspecialist dat er een gemêleerde groep komt wonen. Dus een postbode naast een advocaat. Zij die kiezen voor zelfbouw zijn mensen die de regie willen nemen waar en hoe ze willen wonen. Mensen die zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen leven en daar invloed op willen uitoefenen. Het is een hele diverse groep.”

Netwerk

Het kan een behoorlijke kluif zijn om aan zelfbouw te beginnen. Het is vaak een traject van jaren. Ze noemen het bij Steenvlinder niet voor niets een avontuur of survivaltocht. Het helpt zeker dat de zelfbouwspecialist kavels aanbiedt en kopers op weg helpt met essentiële zaken die geregeld moeten zijn. U als nieuwe bewoner hoeft alleen nog maar die mooie eigen woning te (laten) maken. U kunt ook een beroep doen op een netwerk rond Steenvlinder (van architecten tot financieel adviseurs). Het kan volgens Karin Beukers, koperscoach bij Steenvlinder, ook gaan om adviseurs die zich richten om duurzaamheid en alles wat daarmee te maken heeft. “Zelfbouw is vaak innovatief en gericht op maximale duurzaamheid. Wij faciliteren die kennis. Ook als het gaat om bijvoorbeeld zonnepanelen.”

Trend

Steeds meer zelfbouwers kiezen er voor om zich vooral intensief bezig te houden met de ontwerpfase van hun nieuwe woning. Het tweede deel, tijdens de bouwfase, laten ze liever over aan anderen. “Alles wat geregeld moet worden met de aannemer dat laten ze liever aan ons over. Zo van bel ons maar als het klaar is. Ook die groep willen wij faciliteren.”

Tips en opmerkingen van de zelfbouwspecialist: